У Астані затримали десятки противників перейменування міста /  скріншот "Радио Свобода"

У Казахстані правоохоронці затримали близько 20 учасників акції проти перейменування Астани на Нурсултан на честь президента Нурсултана Назарбаєва, який склав повноваження.

Як повідомляє Reuters, рішення від 20 березня про перейменування столиці було першим рішенням Касима-Жомарта Токаєва на посаді глави держави, а цього ж дня парламент Казахстану прийняв поправки до конституції країни.

Читайте такожForeign Policy: Назарбаєв відмовився від президентства, але не від влади в Казахстані

Відео дня

За даними видання, близько 20 людей, що виступали проти перейменування, було затримано сьогодні на площі навпроти міської мерії. "Між опозиціонерами та прихильниками рішення про перейменування виникла сутичка. Поліція втрутилась і затримала більшість протестувальників", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що противники такого рішення влади створили онлайн-петицію проти зміни назви, яку вже підписали більш як 30 тисяч людей. 

Довідка УНІАН. Назарбаєв, який керував Казахстаном майже 30 років, 19 березня заявив про складання повноважень президента. Він довічно залишається головою Ради безпеки цієї держави, що передбачено законом, ухваленим парламентом Казахстану в 2018 році. Він також залишається головою правлячої партії «Нур-Отан». 20 березня спікер Сенату Казахстану Касим-Жомарт Токаєв склав присягу президента країни.