Ілюстрація REUTERS

Коли минулого грудня детективи у передмісті Фінікса арештували працівника складу в рамках розслідування вбивства, вони довірилися новій техніці розкриття справи після того, як інші методи нічого не дали. Поліцейські сказали підозрюваному на ім’я Йорг Моліна, що у них є дані про пересування його телефону до місця, де дев’ять місяців тому вбили чоловіка.

Слідчі розкрили справу після того, як отримали ордер на обшук, якийзобов’язує Google надати інформацію про всі пристрої, які він зафіксував біля місця вбивства. Потенційно вони могли отримати дані про рух кожного, хто був у тому районі, пише New York Times.

Також поліцейські мали інші докази включно з відео, знятого камерами спостереження, на якому зафіксовані постріли з білої Honda Civic. Така ж модель автомобіля була у власності Моліни. Однак, на відео не було ані обличчя зловмисника, ані номерних знаків машини. Підозрюваний провів тиждень у в’язниці, але справа проти нього розвалилася. Слідчі з’ясували деякі інші обставини й відпустили його. Минулого місяця поліцейські арештували іншого чоловіка – колишнього коханця матері Моліни, який інколи брав його машину.

Відео дня

Читайте такожThe Guardian: Глобальна війна за інтернет почалася

Судові ордери, які стосувалися неймовірної бази даних Google під назвою Sensorvault, перетворили бізнес з відстеження геолокації мобільних телефонів на електронний повідок для правоохоронців. У сфері повсюдного збору даних технологічними компаніями це стало останнім прикладом того, як особиста інформація про те, куди ви ходите, хто ваші друзі, що ви читаєте, їсте, дивитесь і коли це робите, використовується для цілей, про які багато людей навіть не підозрюють.

Випадок в Аризоні демонструє можливості й ризики нової слідчої техніки, використання якої стрімко зросло на останні півроку. Про це виданню сказав працівник Google, поінформований про поліцейські запити. Новий підхід може допомогти розкрити злочини. Але він також може вдарити по невинним людям.

Технологічні компанії впродовж багатьох років відповідали на судові розпорядження надати інформацію про конкретних користувачів. Нові ордери йдуть ще далі, тому що вони стосуються потенційних підозрюваних і свідків. До них вдаються, коли справа заходить в глухий кут. За словами працівника Google, часто компанія на основі одного ордеру передає інформацію про десятки чи сотні пристроїв. Чиновники з правоохоронних органів називають метод «дивовижним», але обережно уточнюють, що це лише один з інструментів.

Читайте такожЄврокомісія оштрафувала Google на 1,49 мільярда євро

«Це не телеграфна стрічка, на якій написано: оцей хлопець винен», - сказав старший прокурор штату Вашингтон Гарі Ернсдорфф, який у кількох справах звертався до подібних ордерів.

Він наголосив, що потенційних підозрюваних все одно потрібно ретельно перевірити.

«Ми не збираємося нікого карати лише тому, що за даними Google вони були в якомусь місці», - сказав прокурор.

Не відомо, як часто дані від Google призводять до арештів чи висунення обвинувачень. Тому що багато розслідувань досі відкриті, а судді часто блокують ордери. За словами працівника Google, вперше такий підхід використали ФБР у 2016 році. В перший публічно відомий випадок стався у Північній Кароліні минулого року. З тих часів методом почали користуватися місцеві департаменти поліції по всіх США включно зі штатами Каліфорнія, Флорида, Міннесота і Вашингтон. За словами працівника Google, цього року компанія отримала 180 запитів лише за один тиждень. У компанії офіційно відмовилися називати точні дані.

Нові ордери стосуються конкретного району в конкретний час. Google бере дані зі своєї бази Sensorvault про зареєстровані там пристрої. Всі телефони позначені як анонімні ID. Детективи вивчають локації й закономірності пересування, щоб перевірити, чи може якийсь з ID стосуватися злочину. Коли підозри звужуються до кількох пристроїв, які належать потенційним підозрюваним чи свідкам, Google розкриває імена користувачів й іншу інформацію про них.

Читайте такожNewsweek: Китай буде керувати світом, якщо переможе в гонці за 5G

«Існує занепокоєння щодо приватності через те, що наші телефони дозволяють стежити за нами постійно. А коли такі проблеми стосуються ще й кримінальних справ, всім варто взяти паузу і замислитися», - сказала адвокат Кетрін Тьорнер, яка веде кілька справ із застосуванням нової техніки.

Слідчі сказали New York Times, що вони не надсилають ордери нового типу іншим компаніям окрім Google. У Apple, як виявилося, немає можливості провести такий розшук. Google не розкриває даних про роботу Sensorvault. Але аналітик Аарон Іденс, який працює у відділку шерифа округу Сан-Матео у штаті Каліфорнія, розповів про свій досвід оцінки даних про сотні телефонів. За його словами, більшість пристроїв на Android і деякі iPhone відсилають дані в базу Google.