Україна повинна зробити "домашню роботу", щоб стати членом ЄС / фото УНІАН

Україна може в короткостроковій перспективі вступити в Євросоюз. Але перед тим їй доведеться виконати "домашню роботу". Також думки колишній президент Польщі Александер Квасьнєвський.

"Зараз важливо, що зробить Україна після президентських і парламентських виборів. Втім, думаю, курс до євроінтеграції лишиться незмінним", - цитує його слова Rzeczpospolita.

На думку Квасьнєвського, набуття Україною членства в ЄС - це питання недалекого майбутнього. При цьому він зауважив, що саме Київ повинен зробити на цьому шляху.

Відео дня

Читайте такожAtlantic Council: У Заходу є 10 напрямків для роботи з Україною після виборів

"Потрібно провести реформи системи юстиції, економічні, змінити спосіб мислення людей. Якщо це все зробити, Україна буде сильним і успішним членом Євросоюзу", - пояснив екс-президент Польщі.

При цьому він пригадав, як подібні слова і сам чув від європейських лідерів.

"Польща почала свій шлях в ЄС в 1992 році. Закінчили ми першого травня 2004 року. Весь цей час західні лідери говорили: "Ви повинні засвоїти уроки". Я почувався тоді, як учень в школі. Тогочасний прем'єр-міністр Іспанії Філіппе Гонзелез сказав мені якось: Якщо зробите добре домашнє завдання, ваше членство буде повним і будете мати від нього багато користі. Але якщо погано з ним впораєтеся, будете мати проблеми", - пригадав Квасьнєвський.

Читайте також"Рішення є, але зараз не час": екс-заступник генсека НАТО оцінив перспективи вступу України в Альянс

При цьому, він наголосив, що не вважає членство України в ЄС "невідомою перспективою".

"Ми всі доживемо до того дня, коли побачимо Україну в ролі успішного члена спільноти", - підкреслив екс-президент Польщі.