Ілюстрація / REUTERS

Федеральна програма переселення біженців була створена в 1980-х роках. З того часу США прийняли більш ніж три мільйони біженців з усіх куточків світу. В останні роки, однак, наплив сильно скоротився. Оскільки адміністрація Дональда Трампа обмежила загальну кількість біженців, яким можна приїжджати в країну.

Як пише Forbes, всього у США дозволено щороку переїхати не більше 30 тисяч іноземців, які попросили про статус біженця. Ця зміна найбільше вплинула на вихідців з країн зі здебільшого мусульманським населенням. Прийом таких біженців у 2017-2018 роках скоротився на 90%. Про це свідчать офіційні дані Міжнародного проекту допомоги біженцям.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Моряки з України допомагають мафії Росії возити іммігрантів у Європу

Відео дня

Громадяни Сирії утворюють найбільшу у світі групу людей, які шукають притулку в інших країнах. У 2016 році США прийняли 12587 сирійців, а у 2018 фіскальному році – лише 62.

Зважаючи на таку жорстку позицію адміністрація Трампа щодо мусульман, звідки приїжджають люди в США? Центр Pew Research опублікував аналіз даних Центру обробки заяв про притулок Держдепартаменту США, склавши список головних країн, громадяни яких отримали притулок на американській території у 2018 році.

Читайте також"Не готові прийняти мільйони біженців": експерт розповів, чому Україні не варто радіти розпаду Росії

На першому місці опинилася ДР Конго. На неї припадає 35% всіх біженців, яких прийняли США – 7878 людей загалом. На другому місці М’янма – 16% від загальної кількості прийнятих заявників (3555 людей). Україна ж посідає третє місце – 12% від усіх біженців, які прибули в США (2635 людей). Також в п’ятірку також увійшли Еритрея і Бутан. Росія на дев’ятому місці в списку. Всього торік Вашингтон дав притулок 437 росіянам.

Загалом у 2018 році США прийняли 22491 біженця. Це значне скорочення кількості біженців, якщо згадати, що у 2016-му таких людей було 84994.