За свою історію народи часом йшли на війну через дурниці / Flickr/Jim

Так чи інакше, але впродовж минулих століть у людства було багато вагомих причин для початку війни. Наприклад, щоб зупинити чи не допустити геноцид, проголосити незалежність і дати пригнобленим батьківщину, чи, звісно ж, щоб захистити свій рідний дім від загарбників. Все це хороші причини націлити зброю проти іншої країни.

Але деякі війни починалися через абсолютні дрібниці. Business Insider склав список з трьох найдурніших воєн в історії. При цьому їхнє положення в списку не визначає ступіть безглуздості. Це просто найбільш дивні конфлікти, в які народи хоч колись вступали.

Читайте такожNewsweek: "1984" Оруелла дуже схожий на 2019 рік в реальності

Відео дня

Такою видання називає війну «дубового відра». Власне, сама назва конфлікту вже звучить паршиво. Але це була реальна кровопролитна війна між Болоньєю і Моденою, яка спалахнула в 1325 році. Її жертвами стали дві тисячі людей. Насправді це була опосередкована війна між прихильниками Священної Римської імперії й Ватикану. Але попри всі деталі, варто зауважити, що почався конфлікт з того, що моденські солдати забрали дерев’яне відро з криниці в болонському містечку. Комічним може здатися ще й те, що Модена насправді перемогла, захищаючи це крадене відро. В битві при Запполіно 7 тисяч солдатів королівства розбили 32-тисячне військо Болоньї.

Ще одним прикладом дурного кровопролиття Business Insider називає так звану Свинячу війну. Вона могла перерости у ще масштабніший конфлікт, що додає йому абсурдності.  Все почалося з того, що острів Сан-Хуан, затиснутий між материковою частиною США і канадським островом Ванкувер, спільно використовувався американськими поселенцями й британськими працівниками компанії Hudson Bay. І хоч острів вважався «спільним», обидві країни посягали на нього. Це створило напругу в регіоні, яка досягла свого піку в червні 1859 року, коли американський фермер застрелив британського кабана за те, що той зіпсував врожай картоплі. Британці арештували фермера.

Читайте такожNational Interest: Друга світова війна закінчилася лише в підручниках з історії

США не лишили це без відповіді й відправили капітана Джорджа Пікетта з групою солдатів на острів, який вони оголосили американською власністю. Звісно, Велика Британія використала свій козир і прислала Королівський військовий флот. Впродовж кількох тижнів тривала блокада, яка загрожувала початком війни між США і Великою Британією. На щастя, здоровий глузд переміг.

Ще один конфлікт, який видання включило у свій список безглуздих, — це так звана війна «Бродячого собаки». Через абсолютно недолугу причину на полі битви в 1925 році зустрілися 20 тисяч солдатів Греції й 10 тисячне військо Болгарії.

Сутичка почалася через пса, який втік від грецького солдата. Військовий кинувся наздоганяти тварину і не зупинився навіть тоді, коли вона перетнула кордон Болгарії. Болгарські прикордонники, побачивши грецького солдата, який бігав по їхній території, звісно ж, застрелили його. Греки відповіли вторгненням у сусідню країну. Вони окупували прикордонні міста і підготувалися до обстрілу і захоплення міста Петрич. Але у ситуацію втрутилася Ліга націй, після чого почалися переговори про перемир’я.