Джо Байден готовий приділяти багато уваги Україні, якщо стане президентом США / REUTERS

Один з найсильніших претендентів на роль кандидата у президенти США від Демократичної партії Джозеф Байден заявив, що в разі обрання президентом США зробив би Україну пріоритетом своєї міжнародної політики.

Читайте такожТрамп пригрозив виходом США із СОТ

Як повідомляє «Голос Америки», Рада з міжнародних відносин США (CFR) опитала декількох можливих кандидатів від Демократичної партії стосовно їх позиції з основних питань міжнародної політики. Одне з питань стосувалось російської агресії проти України.

Відео дня

Джозеф Байден озвучив чотири пункти своєї програми стосовно України, які він планує втілювати в разі обрання на посаду президента.

"Я зробив би Україну пріоритетом міжнародної політики. У військовій сфері, я надав би безпекову допомогу від США, включаючи зброю, щоб посилити здатність України захищатись. Я також би розширив успішне навчання збройних сил України, розпочате адміністрацією Обами-Байдена», - вказав він.

В економічній сфері Байден працював би над збільшенням західних прямих інвестицій і підтримував би енергетичну незалежність України від РФ, особливо якщо "Північний потік 2" буде побудовано.

Політик також має намір слідкувати, аби допомога США Україні надавалась лише за умови антикорупційних реформ. Зокрема – за призначення справді незалежних антикорупційних прокурорів та судів.

«Я підтримав би набагато потужнішу роль США поряд з Францією та Німеччиною в переговорах з Росією. Щоб дипломатія працювала, нам потрібний більший важіль стосовно Москви і це означає більш тісну співпрацю з європейськими партнерами та союзниками, щоб Росія сплачувала більшу ціну за війну, що триває в Україні. Наша стратегічна мета – підтримати еволюцію демократичної, єдиної, суверенної України і змусити Кремль платити ціну за постійні атаки на міжнародний порядок», - підсумував Байден.

Джозеф Байден посідав посаду віце-президента США за часів президентства Барака Обами. Він бере участь у праймеріз Демократичної партії за право стати єдиним партійним кандидатом на виборах президента 2020 року. Усього у праймеріз Демократів беруть участь 24 претенденти.

Раніше Президент США Дональд Трамп назвав Байдена головним суперником від демократів на майбутніх виборах.