США не повинні виключати можливість першого ядерного удару / Flickr/Mike McBey

В 1973 році пілот-ветеран і командир ракетної ескадрильї майор Гарольд Герінг поставив своєму керівництву запитання: отримавши наказ запустити ракети з ядерними боєголовками, як він може бути впевнений, що це розпорядження законне, легітимне і віддане президентом при здоровому глузді? Невдовзі після того майора Герінга відсторонили від служби у ВПС США через «моральні й психічні» проблеми.

Але, як пише The Economist, його запитання поцілило в яблучко й лишається актуальним, оскільки президентські повноваження застосувати ядерну зброю нічим не обмежена. Зокрема, зараз лідер США може віддати такий наказ до того, як щось подібне зробить ворог. Вашингтон так і не відмовився від можливості скинути ядерну бомбу на ворога зі звичайним озброєнням після того, як в 1945 він вперше це зробив.

Читайте також"Нова гонка озброєнь у світі": Німеччина виступила з заявою через розрив ядерного договору Росії та США

Відео дня

Багато хто вважає, що це погана позиція. Власне, США досить сильні у звичайних озброєннях, щоб розібратися з ворогами й без ядерного арсеналу. А ще виникає ризик фатальної помилки й непорозуміння. Якщо в разі війни Росія чи Китай злякаються, що Америка може застосувати проти них ядерну зброю, вони можуть привести свій такий арсенал у бойову готовність, щоб стримати американців. Якщо ж Вашингтон буде вважати, що вороги можуть спокуситися на перший ядерний удар, він теж може відчути необхідність стати першим. І все це ставить світ на межу ядерної війни.

Кандидат в президенти Елізабет Воррен – один з багатьох політиків, які хочуть вирішити проблему, ухваливши закон про відмову від першого ядерного удару. Індія й Китай вже ухвалили такі політичні рішення, хоча їхні арсенали менші й більш уразливі.

Видання пише, що бажання Воррен стримати ядерну політику правильне. Однак, її пропозиція може мати побічні наслідки, які зроблять світ менш стабільним. Багато американських союзників, таких як Південна Корея і країни Балтії, постали перед великими й агресивними суперниками в часи, коли глобальний баланс сил викликає стурбованість.

Читайте такожForeign Policy: Майбутнє на Землі буде страшним через п’ять ключових проблем

Вони розглядають невизначеність США щодо першого застосування ядерної зброї як фактор стримування звичайних атак проти них. Приміром, Естонія розглядає це як стримування агресивної Росії, а Тайвань – як зупинка атаки Китаю.

Якщо Америка відмовиться від можливості завдати ядерний удар першою, деякі союзники в Азії можуть почати будувати власні арсенали. А таке розповсюдження може небезпечно дестабілізувати світ й посилити загрозу початку ядерної війни.