Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп заявив, що американські євреї, голосуючи за демократів, виявляють свою "нелояльність".

Як пише Голос Америки, на президентських виборах американські євреї десятиліттями голосували переважно за кандидатів від Демократичної партії, а не за їх суперників-республіканців, включаючи й Трампа у 2016 році.

Однак Трамп виступив із критикою на адресу євреїв, які голосують за демократів, сказавши, що тим самим вони демонструють "або повну відсутність знань, або величезну нелояльність".

Відео дня

Згодом президент пояснив, що саме він мав на увазі, сказавши, що голосувати за демократів - прояв нелояльності до єврейського народу Ізраїлю".

Трамп також знову виступив з критикою на адресу двох конгресвумен-мусульманок, Ільхан Омар і Рашиди Тлаіб, які часто критикують Ізраїль і його ставлення до палестинців.

"Куди понесло Демократичну партію? Куди її понесло, що вона захищає цих двох людей, а не державу Ізраїль?", - задався питанням Трамп.

Претенденти на президентську номінацію від Демократичної партії й лідери єврейських організацій засудили висловлювання президента.

"Ось що я хочу сказати Трампу: я пишаюся тим, що я єврей, і для мене не проблема голосувати за демократів", - сказав один із фаворитів президентської гонки сенатор Берні Сандерс.

Читайте такожТрамп хоче скасувати отримання американського громадянства по праву народження

Кандидат, який лідирує серед демократів, колишній віце-президент Джо Байден, назвав коментарі Трампа "образливими і непрощенними". Колишній конгресмен від штату Техас Бето О'Рурк сказав: "Євреям не потрібно доводити свою лояльність вам, Дональд Трамп, або кому-небудь ще".

Ліберальне вашингтонське лобі J Street і низка інших єврейських організацій також засудили коментарі президента.

"Зі сторони президента Трампа небезпечно і ганебно ображати більшість представників американської єврейської громади, називаючи їх нерозумними і нелояльними", - заявили в J Street.

Глава Американського єврейського комітету Девід Харріс заявив: "Американські євреї, як і всі американці, мають різні політичні погляди й пріоритети. Його оцінка їх знань або "лояльності" на підставі їх партійних уподобань недоречна, небажана і просто небезпечна".

Пізніше Трамп на сторінці в Twitter похвалив консервативного письменника Уейна Елліна Рута, який назвав американського лідера "кращим президентом для євреїв і Ізраїлю в світовій історії".

Рут сказав: "Євреї в Ізраїлі обожнюють його, як ніби він Цар Ізраїля. Вони обожнюють його, ніби він друге пришестя Господнє. Але американські євреї його не знають і не люблять".

Нагадаємо, раніше газета The Wall Street Journal написала, що президент США Дональд Трамп виношує ідею викупити у Данії острів Гренландія і вже обговорював таку можливість зі своїми радниками та адвокатами. Пізніше сам Дональд Трамп зізнався, що дійсно цікавився питанням покупки Гренландії у Данії.

У відповідь на цю ідею політики Данії заявили, що "зараз не XIX століття", і острів не продається. Прем'єр-міністр країни Метте Фредеріксен назвала ідею Трампа "абсурдною". Сама Гренландія також відкинула тезу про те, що її взагалі можуть виставити на продаж. Після цього президент США Дональд Трамп відклав заплановану зустріч із прем'єр-міністром Данії Метте Фредерікс.