Фото REUTERS

У Росії при обстеженні більше 110 осіб в Архангельську виявили дозу опромінення тільки в одного лікаря.

Про це інформує прес-служба регіональної влади.

Зазначається, що обстеження проводили у мобільній лабораторії безпосередньо в Архангельську, оскільки у Москві це "викликало низку складнощів".

Відео дня

Читайте такожВибух на полігоні РФ: Кремль слідом за ФСБ зацікавився лікарями, що розповіли про радіацію

"За результатами клінічного обстеження у жодному з випадків не виявлено радіоактивного забруднення одягу, поверхні тіла. Не виявлено також інкорпорації радіонуклідів", – йдеться у повідомленні.

Водночас в одного з лікарів у м’язових тканинах виявлені слідові, підпорогові елементи цезію-137. Але офіційна влада цей факт не пов’язує з ядерним вибухом на полігоні.

"Цезій-137 є продуктом розпаду радіонуклідів та має властивість накопичуватися у рибі, грибах, лишайниках і водоростях. Імовірно, в організм людини цей елемент міг потрапити через їжу", – пояснюють представники регіональної влади.

Як повідомляв УНІАН, 8 серпня в Російській Федерації на військовому випробувальному полігоні, розташованому на узбережжі Двінської затоки Білого моря, на відстані 40 км від міста Северодвінськ і 100 км від міста Архангельськ, стався вибух.

Він супроводжувався людськими жертвами і короткочасним підвищенням радіаційного фону.

Тоді влада регіону РФ запевнила, що викидів шкідливих речовин в атмосферу не було, а радіаційний фон на місці аварії – в нормі. Однак, датчики автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки зафіксували підвищення радіаційного фону в російському місті Сєвєродвінськ.

Також, район Двінської затоки Білого моря після інциденту на місяць закрили для вільного плавання.