У Росії буде ще багато ядерних катастроф через випробування зброї / Министерство обороны РФ

Аварія під час випробувань нової зброї судного дня на початку місяця вбила кілька людей на російському випробувальному полігоні. І це може бути лише початком для Росії, яка намагається розширити свій арсенал.

Президент Росії Володимир Путін оголосив минулого року, що його країна розробляє потужні нові зразки зброї, які проб’ють оборону США. Серед них ракети з ядерними двигунами 9М730 «Буревесник», - пише Business Insider.

Стратегічна ворожість між США і Росією посилилася в часи, коли американські військові все більше зосереджуються на загрозах з боку інших великих держав. Крім того, нещодавно Договір про ліквідацію ракет малої й середньої дальності (РСМД) від 1987 року розвалився. А Вашингтон і Москва почали роботу над новими ракетами наземного базування. Американські військові у минулу неділю випробували нову ракету середньої дальності.

Відео дня

Читайте такожВибух на полігоні в РФ: медиків не попередили про радіацію, а ФСБ вилучила документи в лікарні - ЗМІ

«США і Росія, схоже, скочуються до нової гонки озброєнь через якусь дивну ностальгію або через те, що ніхто не може придумати нічого кращого», - сказав директор Євразійської програми нерозповсюдження озброєнь у Центрі Джеймса Мартіна Джефрі Люїс.

У Росії називають ракети «Буревесник» непереможними й стверджують, що вони мають «необмежений радіус дії й непередбачувану траєкторію, що дозволяє уникнути перехоплення». Якщо зброя дійсно працює, вірогідно, вона здатна на такі маневри. Західні експерти й розвідники переконані, що смертельний вибух на базі ВМС Росії поблизу села Ньонокса був спричинений провальним випробуванням нової ракети. При цьому, вони вказують на стрибок радіаційного фону в регіоні.

Катастрофи часто стаються в армії США. Багато військових і спеціалістів, яким присвоювали звання «національних героїв», принесли велику жертву заради російських досягнень. Експерт з питань Росії Джефрі Едмондс, який раніше був аналітиком ЦРУ і членом Національної ради безпеки США, сказав Business Insider, що проблема Москви в надто великих амбіціях. Росія часто поєднує бажання йти на ризик із застарілою військовою інфраструктурою, яка просто не здатна скоротити загрози. Таким чином, виникає небезпечне середовище, в якому катастрофи дуже вірогідні.

Читайте такожNew York Times: Брехня Кремля про новий ядерний вибух нагадала росіянам про Чорнобиль

На думку Люїса, нова гонка озброєнь принесе Росії загрозу нових ядерних катастроф на зразок тієї, яка сталася в селі Ньнокса.

«Навіть в часи Холодної війни у нас не було широкомасштабної катастрофи. Все обмежувалося низкою невеликих катастроф для багатьох людей, які їх пережили», - пояснив Люїс.

На тлі нещодавньої аварії під час випробування ракети компанія «Росатом», яка втратила п’ятьох співробітників через вибух, просто заявила, що такі речі «трапляються під час випробувань нових технологій». Голова компанії Олексій Ліхачов сказав, що найкращий спосіб вшанувати пам’ять загиблих – це «продовжити роботу над новою зброєю».

«Росія має схильність до ядерних катастроф. Але ці аварії не ставлять під загрозу лише самих росіян. Рано чи пізно, під загрозою через них буде весь світ», - попередив колишній професор Військового коледжу Збройних сил США Стівен Бланк.