Анджей Дуда / REUTERS

Президент Польщі Анджей Дуда у річницю початку Другої світової війни нагадав, що із розгромом гітлерівської Німеччини повноцінний мир для Польщі так і не настав – нацистська окупація країни змінилась радянською.

Читайте такожПрезидент Польщі заявив, що його країна “виставить рахунок” Німеччині за війну

Як повідомляє «Європейська правда», посилаючись на Onet.pl, таку заяву Дуда зробив у своїй промові.

Відео дня

"Можна сказати, що в деякому сенсі Друга світова війна в контексті її політичних наслідків тривала до 1989 року. Для нас вона тривала набагато довше. Як можна говорити про перемогу, коли ти не живеш у справді суверенній країні", - заявив польський лідер.

Президент Польщі висловив подяку західним союзникам, які підтримували країну під час і нацистської, і радянської окупацій. Він також вказав на агресію сучасної путінської Росії.

"Грузія в 2008 році, Україна в 2014 році. До цього дня тривають окупація, військовополонені та провокації. Ми повинні бути рішучими. Це наша відповідальність перед суспільствами Європи та світу за те, що ніколи більше не буде збройної агресії",- додав Дуда, закликавши зберегти санкції проти РФ.

Нагадаємо, президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр сьогодні визнав скоєні німцями військові злочини і злочини проти людяності під час Другої світової війни в Польщі, а також попросив пробачення.