Дональд Трамп / REUTERS

Демократи зловили новий зручний момент для імпічменту. І цього разу вони думають, що у них все вдасться завдяки телефонній розмові Дональда Трампа з президентом України, під час якої американський лідер просив українського розслідувати втручання Джо Байдена і його сина Гантера на українській території.

Найкращим захистом для Трампа в цій ситуації став би хороший наступ, а саме публікація повної стенограми його телефонної розмови з Володимиром Зеленським. Про це в редакційній статті пише Wall Street Journal.

Читайте такожТрамп вважає "несерйозними" розмови про його імпічмент

Відео дня

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі вимагає, щоб Трамп передав стенограму Комітету нижньої палати Конгресу з питань розвідки, натякаючи, що вперта відмова в цій інформації буде мати жорсткі наслідки. Це означає, що вона нарешті зробить те, про що багато демократів мріяли з дня інавгурації, влаштувавши голосування за імпічмент.

Трамп сказав, що він може зробити стенограму телефонної розмови з українським президентом публічною. І це краще, ніж відправляти текст в Конгрес. Адже парламент все одно його оприлюднить і може зробити це ще й вибірково. Видання пише, що Акт захисту викривачів таємниць не охоплює випадків, які стосуються таких президентських комунікацій. Трамп не порушує закон, коли відмовляється передати текст телефонної розмови з президентом України, попри всі вимоги в Палаті представників. Тривожить і те, що невідомий інсайдер у розвідці може висунути звинувачення, які дають Конгресу право прослуховувати президентські телефонні розмови.

Але якщо зберегти текст дзвінка  Зеленському в таємниці, демократи будуть звинувачувати Трампа в тому, що він щось приховує. Якщо президент США опублікує все сам, він спростує це звинувачення і не дасть демократам підстав для розслідування проти себе. Він також кине виклик політичним опонентам, які намагаються влаштувати йому імпічмент на підставі телефонної розмови, суть якої всі американці зможуть оцінити самостійно.

Читайте такожWashington Post: Скандал навколо України може стати найгіршим для Трампа

Якщо розмова пряма й «ідеальна», як стверджує Трамп, демократам буде важко виставити її причиною для імпічменту перед не фанатичними виборцями. Вони також зіштовхнуться з необхідністю зробити вибір у питанні конфлікту інтересів Джо Байдена в Україні, коли він був віце-президентом. Чи будуть демократи виправдовувати поведінку свого кандидата, але при цьому вимагати імпічмент Трампа за те, що він попросив Київ розслідувати корупційні справи й поведінку Байденів? Це, безумовно, буде видовищним політичним епізодом.

Багато лівих у лавах демократів не проти, щоб український скандал потопив президентські амбіції Байдена. Адже це відкриє передвиборчий шлях для Берні Сандерса чи Елізабет Воррен. Але це не сподобається демократам у Палаті представників, які представляють вирішальні округи. Адже їм буде важче боротися за своє переобрання. Тож потрібно опублікувати стенограму розмови з Зеленським і перевірити, чи є у демократів сміливість втілювати свої мрії про імпічмент.