Баварські гриби досі радіоактивні через Чорнобильську катастрофу / Фото УНІАН

Минуло більш ніж три десятиліття після ядерної катастрофи на Чорнобильській АЕС. Але досі окремі види диких грибів у Баварії сильно заражені радіоактивним цезієм. Про це оголосила Федеральна служба радіаційного захисту Німеччини.

Як пише Süddeutsche Zeitung, йдеться про такі види грибів, як їжовик жовтуватий,  гігрофор, польський і білий гриби.

«В екстремальних випадках в одній страві з таких грибів може міститися стільки цезію-137, скільки людина може спожити разом з іншою аграрною продукцією за цілий рік», - сказала президент служби Інге Пауліні.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Урок катастрофи на Чорнобильській АЕС досі не засвоєний

«Якщо хочете підтримувати вплив радіаційного опромінення на якомога нижчому рівні, вам не варто їсти види грибів з регіонів високого зараження», - порадила вона.

Згідно з даними Федеральної служби радіаційного захисту Німеччини, найвища концентрація радіоактивного цезію спостерігається у районах Баварського лісу неподалік міста Інґольштадт, а також регіонах Берхтесгарденер-Ланд і Міттенвальд. Всі ці німецькі місця були заражені після аварії на Чорнобильській АЕС.

Видання пояснює, що в ґрунтах лісів радіоактивні ізотопи зберігаються довше, ніж, наприклад, на територіях, де досить вітряно. Деякі види грибів вбирають такі речовини з глибоких шарів ґрунту.

Читайте такожThe Guardian: Радіація з Чорнобиля ніколи не була замкнута лише в зоні відчуження

Після катастрофи в Чорнобилі 26 квітня 1986 року згадані регіони Баварії були в десять разів більш зараженими, ніж, наприклад, північ Німеччини. Період напіврозпаду цезія-137 становить 30 років. Тож лише через додаткові 30 років можна буде спостерігати його зниження в ґрунтах на німецькій території.