У вівторок, 15 жовтня, у Барселоні продовжилися масові акції протесту, що супроводжувалися сутичками між демонстрантами і силовиками.

Відео дня

Як повідомляє Reuters, на другий день протестів на вулиці Барселони вийшли тисячі демонстрантів, які виступають за незалежність Каталонії.

Поліція заявила, що протестувальники намагалися знести охоронні огорожі навколо іспанських урядових будівель в регіоні, а також кидали банки і сигнальні ракети в правоохоронців. У відповідь поліцейські застосували палиці й спецзасоби.

Reuters також повідомляє, що протестувальники підпалили сміттєві контейнери і картон на центральних вулицях Барселони. Також вони намагалися спорудити в центрі міста барикади і били вітрини магазинів, додає El Pais.

У поліції повідомили, що три людини були затримані біля місцевої штаб-квартири іспанського уряду. Поліція застосувала проти протестувальників кийки, коли учасники акції спробували прорвати встановлений поліцією паркан.

За даними El Pais, у другий день протестів заарештували не менше 25 осіб, щонайменше 74 отримали поранення різного ступеня тяжкості. За даними видання, в протестних акціях взяли участь десятки тисяч людей. Зокрема, у Барселоні в мітингу взяли участь близько 40 тисяч осіб.

Основні події відбувалися в Барселоні та Жироні. Також протестувальники вийшли на вулиці Таррагони, Льєди і Сабаделя.

За даними El Mundo, на вулиці Жирони вийшли близько 9 тис. осіб. В цілому, відзначає видання, тут протести проходили в мирному ключі, однак деякі мітингувальники кидали різні предмети в поліцейські кордони. У Таррагоні близько 500 протестувальників закидали адміністративну будівлю кульками з фарбою та іншими предметами. Поліцейські відкрили по них вогонь пластиковими кулями.

Нагадаємо, 14 жовтня Верховний суд Іспанії засудив дев'ятьох лідерів каталонських сепаратистів від 9 до 13 років тюремного ув'язнення за їх участь у референдумі про незалежність в 2017 році.

Максимальний термін ув'язнення - 13 років, отримав колишній заступник голови уряду Каталонії Оріоль Жункерас – за підбурювання до заколоту і розтрату державних коштів.

Після цього протестувальники, незгодні з вироком суду для лідерів каталонських сепаратистів, вирушили в напрямку аеропорту Ель-Прат в Барселоні з метою його блокади. На наступний день робота аеропорту була розблокована.