У Німеччині сьогодні відзначають 30-ту річницю падіння Берлінського муру.

Як повідомляє Deutsche Welle, падінням Берлінського муру 9 листопада 1989 завершилася "холодна війна" між диктатурами та демократіями, але основні передвісники цього відбувалися за межами Німеччини - у Польщі, Угорщині та СРСР.

Берлінський мур був головним символом розділу світу на Схід і Захід, боротьби між комунізмом і капіталізмом. Він був збудований 1961 рока тоталітарною Німецькою Демократичною Республікою (НДР). Західний Берлін був оточений 155-кілометровою стіною з бетону та колючого дроту, але люди все одно могли безперешкодно всюди подорожувати. Західний Берлін, таким чином, був острівцем свободи посеред території комуністичної НДР.

Читайте такожBloomberg: Битва за Східну Німеччину триває через 30 років після падіння Берлінської стіни

Для більшості східних німців такий близький Захід десятиліттями залишався бажаним і недосяжним. Ситуація кардинально змінилася ввечері 9 листопада 1989 року після того, як під час наживо трансльованої прес-конференції у східному Берліні був оголошений новий закон про пересування. Згідно із цим законом, усі поїздки на Захід були дозволені. Тисячі людей рушили в напрямку по-військовому оснащених прикордонних пунктів у центрі Берліна, які за кілька годин дійсно були відкриті.

Фото сповнених радості людей в уже більше не розділеному Берліні розповсюдились всім світом. Вони символізували фактичний кінець поділу Німеччини. Трохи менше ніж через рік - 3 жовтня 1990 року - Німеччина, політично розділена з кінця Другої світової війни, святкувала своє возз'єднання. Можливою ця подія світового історичного масштабу стала лише тому, що згоду на це дали чотири країни-переможниці війни: демократичні західні союзники - США, Велика Британія та Франція, а також СРСР.

Урочистості з нагоди ювілею падіння Берлінської стіни в Німеччині тривають ще від 4 листопда і закінчаться 10-го. 

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель в інтерв'ю тижневику Spiegel назвала падіння Берлінської стіни "моментом щастя", пише ТСН.

"Для мене 9 листопада 1989 було і залишається моментом щастя в німецькій історії. Так багато людей в НДР між 1949 і 1989 роками мріяли про свободу, і раптово ми змогли відкрито говорити про це! Ми змогли підняти наш голос. І сьогодні кожен також може підняти свій голос", - розповіла Меркель.

Канцлер також зазначила, що "для східних німців конкретного покоління життя з мирною революцією стала вільною, але не завжди більш простий".

"Мені також відомо, що, крім успішних регіонів, є і такі, в яких порожніють села, тому що діти і внуки виїхали. Проте, сьогодні, 30 років по тому, потрібно ясно сказати - навіть якщо є невдоволення суспільним транспортом, медичним обслуговуванням, діями держави або власним життям, це не дає права на ненависть і презирство до інших людей або навіть до насильства. Толерантного ставлення до такої поведінки бути не повинно", - додала канцлер.