Ілюстрація REUTERS

В Ірані під час протестів проти підвищення цін на бензин за останні дні було затримано близько тисячі осіб.

Читайте такожПід час протестів в Ірані загинуло вже 25 осіб - ЗМІ

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на іранське агентство новин Fars.

Відео дня

Напередодні протестувальники підпалили більше сотні банків і магазинів.

Під час зіткнень у місті Керманшах, що на заході країни, 16 листопада загинув поліцейський. Днем раніше в місті Сирджан на півдні країни було вбито одного протестувальника, багато зазнали поранень.

Зазначається, що по всій країні погано працює інтернет, багато користувачі не мають доступу до мережі. За даними міністерства зв'язку, доступ в інтернет був обмежений на 24 години за вказівкою Ради національної безпеки країни.

Між тим духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що влада не відмовиться від планів нормувати продаж бензину і підвищувати ціни на паливо. В ефірі державного телебачення 17 листопада він пояснив, що цей крок базувався на рекомендаціях експертів, його потрібно виконати. При цьому Хаменеї підкреслив, що за саботаж і підпали "несуть відповідальність вороги країни", а не її народ.

Рішення нормувати продаж і одночасно підвищити ціни на бензин щонайменше на 50 відсотків ухвалив уряд країни в ніч на 15 листопада у зв'язку з тривалою економічною кризою. Згідно з урядовою постановою, власник бензинової карти може купити до 60 літрів бензину на місяць за ціною 15 тисяч ріалів, що дорівнює 11 євроцентам. Ті, кому потрібно більше пального, змушені будуть платити 30 тисяч ріалів (22 євроцента) за кожний наступний літр. Досі один літр бензину коштував 10 тисяч ріалів (сім євроцентів).