Фото: REUTERS

В Іраку кількість загиблих внаслідок сутичок між поліцейськими та протестувальниками зросла до 340.

За даними поліцейських та медиків, ще 61 особа отримала поранення, повідомляє Радіо Свобода.

22 листопада між силовиками та мітингувальниками знову виникли сутички на центральному мосту в Багдаді. Двоє учасників акції були вбиті, ще двоє загинули внаслідок попадання каністрою зі сльозогінним газом.

Відео дня

Читайте такожВлада Ірану підтвердила арешт 100 лідерів протестів

Поблизу міста Басра на півдні Іраку правоохоронці застосували силу, щоб відкрити доступ до головного порту країни Умм-Каср. Протестувальники блокували його протягом п’яти днів. Робота порту досі не відновлена в повному обсязі.

22 листопада головний клірик шиїтів Іраку верховний аятолла Алі ас-Сістані закликав політиків реформувати виборче законодавство, назвавши це єдиним способом вгамувати протести.

Президент Іраку Бархам Саліх запропонував провести виборчу реформи, якою передбачити законодавцям обиратися напряму з кожного району, а не від цілих провінцій, і брати участь у виборах індивідуально, а не за партійними списками.

Протестувальники вважають, що така реформа знизить владу партій та забезпечить кращу представленість регіонів у владі.

Акції протесту в Іраку тривають з 1 жовтня 2019 року. Іракці виходять на акції, оскільки невдоволені високим рівнем безробіття, перебоями з подачею електроенергії, браком чистої води та корумпованістю влади.

Ірак є п’ятим за величиною виробником та експортером нафти у світі. Водночас, за оцінками, близько 20% населення країни живуть у бідності. Безробіття серед молоді сягає 25%, що вдвічі більше, ніж загалом по країні.