Руді Джуліані / REUTERS

Руді Джуліані, чия робота в Україні опинилася в епіцентрі процедури імпічменту його клієнта президента США Дональда Трампа, знову повернувся на українську територію. Але місцеві чиновники, схоже, намагаються триматися від нього якомога далі.

Про це пише Bloomberg. Поінформовані про поїздку Джуліані джерела повідомили виданню, що він прилетів у Київ з Будапешту в середу. Того ж дня у Комітеті палати представників з питань судочинства почалися слухання на тему його тіньової дипломатії в Україні. Повідомлення у соціальних мережах свідчать, що адвокат Трампа зустрівся з кількома чинними й колишніми українськими політичними фігурами в рамках зйомок документального серіалу для кабельного телебачення в США. Стрічка покликана критикувати процедуру імпічменту.

Читайте такожСтало відомо, з ким адвокат Трампа вже зустрівся в Києві (фото)

Відео дня

Але президент Володимир Зеленський не збирається зустрічатися з Джуліані, про що виданню сказала прес-секретар українського лідера. Один з найвпливовіших мільярдерів в Україні Ігор Коломойський теж сказав, що не планує жодних розмов з адвокатом Трампа. Попередній президент України Петро Порошенко зустрічався з Джуліані двічі в Києві у 2017 році. Але тепер він теж не збирається бачитися з ним.

Ім'я одного з помічників чинного українського президента Андрія Єрмака фігурує у справі про імпічмент. Зараз він перебуває у Лондоні на конференції, присвяченій Україні. На питання журналістів про можливість зустрічі з Джуліані він відповів, що нічого такого не планує.

"Як мені це зробити? Я ж в Лондоні", - сказав він.

В Києві Джуліані склав компанію Андрій Теліженко. У 2016 році він працював у посольстві України у Вашингтоні. Він став одним з джерел безпідставних звинувачень, що саме українська сторона нібито втручалася в американські вибори.

Читайте такожДжуліані планує зустрітися з Шокіним у Києві

Теліженко, який вже фігурував у першій серії серіалу телеканалу One America News Network, відмовився давати коментарі Bloomberg, нібито "з міркувань безпеки". В Києві впродовж року Джуліані підтримував контакт ще з двома діячами: колишнім Генпрокурором Віктором Шокіним й Костянтином Куликом, який теж працював у ГПУ. Вони відмовилися говорити про візит Джуліані в Київ.

Видання пише, що нинішня поїздка адвоката Трампа, вірогідно, свідчить про його намагання подвоїти свої зусилля з пошуку в Україні шкідливої інформації проти американських політичних опонентів президента США. Він, зокрема, зустрівся з Андрієм Деркачем - "лояльним до Кремля українським депутатом", який нещодавно написав Джуліані листа. В ньому він благав адвоката Тармпа підтримати судову реформу в Україні. Адже це дозволило б Джуліані виставити себе борцем з корупцією, а не "копачем" політичного бруду.

Читайте такожУ Держдепартаменті США закликали Росію припинити агресію проти України напередодні "нормандського саміту"

Тим часом, уряд Зеленського проводить власні антикорупційні заходи. Візит адвоката Трампа в Київ збігся в часі з візитом помічника Держсекретаря з питань європейських справ Філіпа Рікера. Того ж дня, коли Джуліані зустрічався з екс-Генпрокурором Юрієм Луценком, звинуваченим у корупції в ході процесу імпічменту Трампа, Рікер проводив зустріч з Русланом Рябошапкою, який зараз очолює ГПУ.