Дональд Трамп / REUTERS

Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа запровадили додаткові обмеження щодо кількості співробітників, яким дозволених слухати телефонні розмови президента з іноземними лідерами.

Таке рішення було ухвалене, щоб запобігти витоку інформації, оскільки розмова Трампа з президентом України Володимиром Зеленським 25 липня була оприлюднена та стала центральним елементом розслідування щодо імпічменту Трампа, повідомляє CNN з посилання на джерела в Білому домі.

Тепер перебувати поряд із президентом США під час його розмов з іноземними лідерами, а також мати доступ до стенограм цих розмов, можуть лише обрані ним високопосадовці.

Відео дня

Читайте такожМеркель запрошує до Німеччини кваліфікованих працівників з-за меж ЄС

Так, до цього списку входять, зокрема, радник з питань нацбезпеки Роберт О'Брайєн, його заступник Метт Поттінгер, держсекретар Майк Помпео, виконувач обов'язків керівника апарату Білого дому Мік Малвані і його заступник Роб Блер.

Раніше слухати телефонні розмови з іноземними лідерами було дозволено набагато більшій кількості чиновників, зокрема, радникам президента, які мають спеціальні знання про країни, з лідерами яких говорить президент, або посадовцям, які спеціалізуються на питаннях, що обговорюються під час розмови.

Ще один співрозмовник CNN жартома назвав запроваджені зміни "правилом Віндмана". Таку назву він дав їм на честь співробітника Ради національної безпеки, підполковника Александера Віндмана, який був присутнім під час телефонної розмови Трампа з Зеленським 25 липня та виступав свідком під час розслідування у Конгресі щодо імпічменту Трампа.

Як повідомляв УНІАН, у США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після появи у ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де сказано, що Трамп "пообіцяв" щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови з президентом України, яка відбулася 25 липня, Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Байдена.

Прес-секретар палати представників Конгресу США 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського, яка відбулася 25 липня. У стенограмі йшлося, що Трамп просив Зеленського вивчити справу проти сина Байдена - Хантера Байдена.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань "за командою" інших країн.

13 грудня юридичний комітет Палати представників затвердив дві статі, на підставі яких нижня палата Конгресу США, орієнтовно, наступного тижня проведе голосування щодо імпічменту Трампа. Його звинувачують у зловживанні президентською владою й у перешкоджанні Конгресу проводити розслідування щодо імпічменту.