УНИАН

Компанія з Варшави мала дозвіл на торгівлю зброєю від Міністерства внутрішніх справ й адміністрації Польщі. Виявилося, що вона закупила 30 тисяч снарядів до мінометів, які не замовляли польські Збройні сили. В якийсь момент і снаряди, і компанія зникли.

Однак, зброя опинилася в руках бойовиків на Донбасі. І все це відбулося під носом у Служби контррозвідки Польщі, - пише Dzennik Gazeta Prawna. Історія могла б лишитися сумнівним сюжетом з інтернету, якби її не підтвердив президент Сербії. Ще минулого місяця Александар Вучич запевняв, що його країна «не постачає зброю в Україну». В кінці ж листопада, коли його політичні опоненти в Белграді почали публікувати документи, які підтвердили історію, він змінив свою позицію.

Читайте такожЕксперт про "дружбу" Сербії з Росією: в разі конфлікту Белград обере Євросоюз

Відео дня

«Вони звинуватили нас у вбивстві російських дітей в Луганську й Донецьку, тому що ми продаємо зброю в Україні. Вони хочуть погіршення наших стосунків з Росією. Вони показали документи, які мають бути доказом вини Сербії», - сказав Вучич.

В цей момент на передній план вийшла Польща в ролі алібі й цапа відбувайла. Тому що притиснутий до стіни Вучич підтвердив, що Сербія продавала пов’язаній з українцями фірмі на Кіпрі Petralink мінометні снаряди 60-міліметрового калібру. Але кінцевим отримувачем повинна була стати Польща, а саме варшавська компанія Nattan.

«Міністерство закордонних справ проводить перевірку перед продажем зброї. Якщо кінцевий отримувач не в чорному списку, як це було у випадку Польщі, тоді ми даємо згоду. Сербія не несе відповідальності за реекспорт до третіх країн. При цьому варто зазначити, що остаточний отримувач не може цього робити, не поінформувавши нас про це. Ніхто не звертався до міністерства з питанням про реекспорт», - сказав 25 листопада сербському телебаченню голова МЗС країни Івиця Дачич.

«Якщо третя країна продала нашу зброю Україні, то що ми можемо вдіяти?» - прокоментував міністр внутрішніх справ Небойша Стефанович.

Читайте такожВ Сербії розгорівся скандал через можливий продаж боєприпасів до України

Польський МЗС не відповів виданню за запити про коментар. Наразі в Белграді немає навіть польського посла. Дипломатом найвищого рівня на сербській території зараз виступає тимчасовий повірений у справах Польщі, який раніше обіймав посаду посла й зараз проходить процедуру парламентських слухань. Однак, Gazeta Prawna змогла підтвердити справжність документів про продаж мінометних снарядів, які вперше оприлюднила депутат сербського парламенту Марінка Тепіч з опозиційної партії «Свобода і Справедливість».

Gazeta Prawna пише, що вся операція відбулася в 2016 році. Нею займалася фірма Nattan, зареєстрована на вулиці Млинарській у Варшаві. В розпорядженні видання опинився документ, який підтверджує, що саме ця фірма повинна була стати кінцевим отримувачем мінометних снарядів M73 HE KV калібром 60 міліметрів. Постачальником виступила сербська фірма Tehnoremont. Посередником у продажі стала кіпріотська Petralink, яку очолює Володимир Петенко. Він, у свою чергу, обіймав керівні посади в компаніях «Укроборонпром» й «Укрспецекспорт».

Проблема в тому, що в решті-решт сербські снаряди опинилися на Донбасі. Компанія Tehnoremont закупила їх на заводі Krušik в місті Валево на півдні Сербії. Президент Вучич запевняє, що з сербської точки зору угода була «чистою, як сльоза». Більше того, сербські спецслужби повинні були поінформувати зовнішню розвідку Росії про те, що Польща або інша країна буде проводити реекспорт.

Читайте такожПід тиском США Сербія відмовилася від закупівлі зброї у Росії

Для влади у Варшаві проблема полягає в тому, що існують документи, які підтверджують, що Nattan придбала у Сербії снаряди і взяла на себе зобов’язання не перепродавати їх нікому. Однак, інформація видання свідчать, що жодна з польських державних структур ніколи не замовляла цю зброю. Польська армія купує такі снаряди у державної фірми Dezamet. Сили спеціального призначення GROM використовують снаряди більшого калібру. Однак, чомусь в Польщі з’явилися 30 тисяч снарядів з Сербії. Чому? І закупило їх підприємство з дозволом на торгівлю зброєю. Теоретично така фірма повинна бути під пильним спостереженням Служби контррозвідки Польщі й Міністерства внутрішніх справ, яке й видає такі дозволи.

Угоду про снаряди до мінометів мав укласти з сербською стороною українець yf ім’я Віталій Дементьєв. Він фігурує в розслідуванні про поставки для Міністерства оборони військового обладнання за завищеними цінами, яке Генеральна прокуратура почала в квітні. А виконати ці домовленості повинна була мережа фірм, таких як кіпрська Petralink чи польська Nattan.

Читайте такожУ МЗС Сербії прокоментували візит кримських окупантів до Белграда

Видання пише, що штаб-квартира польської фірми розташована в престижному будинку у Варшаві, в якому також працюють кілька відомих юридичних фірм. Джерело повідомило газеті, що кілька місяців тому Nattan з’їхала, звільнивши ціле крило будинку. Це сталося приблизно в той же час, коли з’явилися перші документи про її справи з Petralink.