Ілюстрація REUTERS

Минулої зими, коли Лев Парнас й Ігор Фруман їздили в Україну, щоб допомогти адвокату президента США Руді Джуліані копати бруд на політичних опонентів, їм компанію склав 44-річний американець на ім’я Девід Коррейра. Колишній професійний гравець в гольф й ресторатор познайомився з бізнесменами ще у Флориді.

Якщо Парнас і Фруман, у яких були контакти на високому рівні в Україні, шукали документи, які могли б виставити Джо Байдена й його сина корупціонерами, Коррейра шукав у Києві можливість укласти дохідні угоди, - пише CNN.

Читайте такожСоратник Джуліані отримав від Фірташа $1 мільйон - прокурори

Відео дня

До поїздки він написав американському партнеру, що хоче бути «повністю готовим до специфічних угод в Україні, поки ми будем там». Журналісти телеканалу бачили це повідомлення. У Коррейри не було жодного досвіду роботи на ринку енергетики до співпраці з Парнасом. Але Коррейра хотів підписати угоду про продаж Україні американського зрідженого газу через газопровід в Польщі.

Коли в жовтні трьох бізнес-партнерів звинуватили в незаконному пересиланні іноземних грошей республіканським політикам, Парнас і Фруман стали помітними фігурантами саги про імпічмент Дональда Трампа. Тим часом роль Коррейри не була так ретельно перевірена. Так сталося частково через відсутність деталей в обвинуваченні. В них згадувалося лише про причетність Коррейри до лобіювання бізнесу з виробництва марихуани, який таємно підтримував підприємець з Росії. Якщо Парнаса й Фрумана звинуватили в чотирьох порушеннях, то їхній діловий партнер лише в одному. Всі троє чоловіків запевняють, що ні в чому не винуваті.

Але джерела й документи, які є в розпорядженні CNN, проливають нове світло на важливу роль, яку Коррейра зіграв у просуванні ділових інтересів своїх ділових партнерів. Власне, трійця їздили в Київ не лише для того, щоб допомогти Трампу знайти бруд на політичних опонентів. Вони хотіли заробити гроші.

Коррейра часто був офіційним представником трійці з бізнесменами в Україні. Його робота включала також написання контрактів й меморандумів про порозуміння, які можна було б показати українській стороні. Джерела, які вели справи з американцями, повідомили, що спокійна й стримана манера поведінки Коррейри вигідно контрастувала з безцеремонністю Парнаса й Фрумана.

Читайте такожForbes: Джуліані поширює небилицю про те, як його переслідували в Україні

«Лев був яскравим. Він вставав з ліжка лише о другій годині після обіду», - сказав співрозмовник CNN, який часто говорив про бізнес з трійцею.

«Коррейра був роботягою, він єдиний намагався справді зробити бізнес з усіх їхніх зв’язків», - додав він.

«Коррейра виступав як професіонал. Без нього до Парнаса й Фрумана насправді не було довіри», - сказало інше джерело.

Через кілька днів після арешту Фрумана й Парнаса в аеропорту Даллеса, 16 жовтня Коррейра вийшов з літака в аеропорту Джона Кеннеді в Нью-Йорку й здався. Після короткої появи в суді того ж дня він сплатив заставу в розмірі 250 тисяч доларів й тримався в тіні.

В 2019 році Руді Джуліані почав проводити низку зустрічей в приватній кімнаті ресторану BLT в Міжнародному готелі Трампа у Вашингтоні, на яких говорили про Україну. Коррейра часто регулярно їх відвідував, про що CNN сказав очевидець. Він також часто бував на різних подіях, пов’язаних з президентом Дональдом Трампом. Щонайменше двічі він фотографувався поруч з американським президентом. В стратегічних зустрічах Джуліані щодо України також брав участь редактор газети The Hill Джон Соломон.

Читайте такожCNN: Партнери Джуліані хотіли замінити Коболєва на чолі «Нафтогазу»

Першого квітня Коррейра написав другу повідомлення з текстом: «Почалося». Він також прислав посилання на статтю Соломона із заголовком: «Український кошмар Джо Байдена 2020». В ній йшлося про те, що український Генпрокурор Юрій Луценко збирається відкрити розслідування про корумпованість демократа. Сам українець через місяць після того заявив, що інформація була неправдивою. І що не існує ніяких доказів, які б вказували на порушення.

Та найбільшою метою Коррейри було знайти спосіб продавати Україні зріджений газ США. Для цього були потрібні міцні зв’язки в «Нафтогазі». Повідомлення від американця свідчать, що в 2018-2019 роках він організував кілька зустрічей, щоб зблизитися з українською компанією. Минулої весни Парнас і Фруман поїхали в Ізраїль на зустріч з мільярдером Ігорем Коломойським. Але все закінчилося катастрофою для них. Адже Коломойський вигнав їх, коли вони сказали, що він повинен заплатити їм за присутність американських чиновників з адміністрації Трампа на інавгурації нового українського президента Володимира Зеленського.

18 травня Коррейра написав у повідомленні другу, що зустріч була «короткостроковим головним болем», який «не вплине на інші ділові відносини». До літа 2019 року трійця знайшла нове джерело багатства. Ним в їхніх очах став олігарх Дмитро Фірташ, який має тісні зв’язки з Володимиром Путіним й розшукується в США. Фірташ став мільярдером завдяки ролі посередника в газових угодах між Україною й Росією.

Читайте такожPolitico: Демократи США підозрюють Фірташа у фінансуванні Трампа

В червні 2019 року, як стверджують два джерела, Парнас зустрівся з Фірташем, якому на той час був потрібен політичний вплив у США. Останні кілька років він жив у Відні. Американські правоохоронці розшукують його через звинувачення у хабарництві. З усієї вигоди яку Парнас, Фруман і Коррейра отримали від зв’язку з Джуліані, справи з Фірташем виявилися найбільшим виграшем.  Тому що потенційно було дуже багато способів, як вони могли допомогти йому як в Україні, так і в США.

Пранас зв’язав Фірташа з парою американських юристів, пов’язаних з адміністрацією Трампа. У свою чергу, сам бізнесмен отримав контракт перекладача для олігарха, який приніс йому 200 тисяч доларів за чотири місяці, на чому наполягає адвокат Парнаса Джозеф Бонді. Цими грошима він поділився з Коррейрою.

Читайте такожNew York Times: Україна шукає нові способи зближення з адміністрацією Трампа

Останній пояснив, що ці гроші, які пішли на оплату приватного літака, охоронців й позашляховика, були проявом «вдячності» за залучення двох юристів, які потім просували інтереси Фірташа перед Генеральним прокурором США Вільямом Барром. Адвокат українського мільярдера наголосив, що його клієнт ніколи не працював з американською трійцею.

Але джерела CNN повідомили, що Коррейра провів більше тижня з Фірташем у Відні цього літа. Повернувшись у Флориду в середині серпня, він шукав когось, хто погодився б продавати зріджений газ Фірташу. Він сказав двом американським бізнесменам, що у Близького Сходу був потенціал, зокрема у Катару. На початку осені Коррейра вирушив у Дубай, щоб підписати угоду з Фірташем. Адже саме там розміщений офіс його адвоката.