Йенс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг прокоментував ліквідацію в Іраку іранського генерала Касема Сулеймані. За його словами, це рішення не було схвалено на рівні Альянсу.

Читайте такожТрамп заявив, що Іран ніколи не буде мати ядерної зброї

«Це рішення США. Це не рішення, ухвалене глобальною коаліцією або НАТО. Але всі союзники стурбовані дестабілізуючою активністю Ірану в регіоні», – цитує його заяву Euronews.

Відео дня

За словами Столтенберга, американська сторона представила обґрунтування своїх дій на екстреній зустрічі в Брюсселі.

В ніч на 3 січня американські військові поблизу аеропорту Багдада за вказівкою президента Трампа ракетним ударом вбили іранського генерала Касема Сулеймані.

Прем'єр Іраку назвав такі дії США порушенням суверенітету країни. Згодом Трамп звинуватив іранського генерала в причетності до загибелі тисяч американців і плани вбивства ще багатьох громадян США.

Держсекретар США Майк Помпео запевнив, що Вашингтон не хоче війни з Тегераном.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав вбивство іранського генерала "терористичним актом". Духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї пригрозив США "серйозною помстою за вбивство Сулеймані.

5 січня парламент Іраку проголосував за виведення американських військ з території країни після ліквідації Сулеймані. Водночас міжнародна коаліція під керівництвом США на тлі обстрілу місць дислокації заявила про припинення операції проти "Ісламської держави" в Іраку.