В ЄС засудили агресивні кроки Ірану / Ілюстрація REUTERS

Верховний представник Європейського Союзу з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель засудив іранську ракетну атаку на військові бази з військовими США в Іраку та закликав зупинити "спіраль насильства" у регіоні.

Читайте такожІран пригрозив завдати ударів по Ізраїлю і ОАЕ

Як повідомляє DW, із відповідною заявою він виступив перед журналістами у середу, 8 січня.

Відео дня

"Останні ракетні атаки на авіабази в Іраку, що використовуються силами США та коаліції, зокрема європейськими силами, є черговим прикладом ескалації та протистояння, що наростає", - заявив Боррель.

Він також запросив іранського міністра закордонних справ Мохаммада Джавада Заріфа до Брюсселя для переговорів.

Водночас голова Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн закликла сторони конфлікту до негайного припинення вогню та відновлення діалогу.

Під час спільного із Боррелем брифінгу перед від'їздом до Лондона вона заявила, що обговорить цю ситуацію із британським прем'єром Борисом Джонсоном.

Також фон дер Ляєн заявила, що вона і Боррель продовжуватимуть роботу для порятунку ядерної угоди із Іраном попри заяву Тегерана про намір почати необмежене збагачення урану.

Як повідомляв УНІАН, понад десять ракет були випущені у середу, 8 січня, на військово-повітряній базі Айн аль-Асад на заході Іраку, на якій знаходяться військовослужбовці США.

Повідомлялося, що президент США Дональд Трамп поінформований про ситуацію з атакою Ірану по американській базі в Іраку та провів нараду з силовиками.