У Росії мають намір внести зміни до Конституції / фото minvr.ru

Зміни до Конституції РФ можуть бути ухвалені до кінця весняної сесії.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це заявила журналістам спікер Ради федерації Валентина Матвієнко.

«До кінця весняної сесії ми цю роботу плануємо завершити», - сказала Матвієнко. (Сесії Ради федерації РФ зазвичай проходять з кінця січня до середини липня - УНІАН).

Відео дня

Матвієнко підкреслила, що буде проведено загальноросійське голосування за запропоновані президентом зміни до Конституції.

Читайте такожПутін призначив Медведєва своїм заступником у Радбезі РФ

За її словами, ці зміни не зачіпають фундаментальних основ Конституції.

Також Матвієнко повідомила, що в робочій групі з розроблення пропозицій про внесення поправок до Конституції представлені багато відомих громадських діячів, лідери громадської думки.

«Всі розумні пропозиції, нові ідеї враховуватимуться при доопрацюванні законопроекту», - підсумувала вона.

Згідно з повідомленням на сайті Кремля, до складу робочої групи з підготовки пропозицій про внесення поправок до Конституції Росії включено 75 осіб, з них правознавців - 11 осіб.

У той же час в цьому списку є бойовик Захар Прилепін, який воював проти українців на окупованому Донбасі, а також керівник псевдоукраїнської діаспоральної організації «Федеральна національно-культурна автономія «Українці Росії» Богдан Безпалько.

Як повідомляв УНІАН, 15 січня Путін оголосив щорічне послання до Федеральних зборів, в якому запропонував внести зміни до Конституції РФ.

Так, Путін запропонував закріпити в Конституції Росії статус і роль Державної ради; затвердити пріоритет Конституції РФ над міжнародними договорами; посилити взаємодію між державними та муніципальними органами влади; дати право Держдумі утверджувати прем'єр-міністра, а також за його поданням всіх його заступників і федеральних міністрів.

Крім того, президент РФ запропонував внести поправку про обов'язкове дотримання критеріїв (громадянство і термін проживання) членами уряду, парламенту і керівниками суб'єктів федерації та про посилення вимог до президента (терміни на посаді).

За його словами, за зміни до Конституції буде запропоновано проголосувати громадянам Росії.

Як відомо, в 2024 році у Путіна закінчуються президентські повноваження, і, згідно з Конституцією РФ, він не може більше балотуватися на пост глави Російської держави.