REUTERS

На другий же день судового процесу у справі про знищення рейсу MH17 над Україною прокуратура Нідерландів звинуватила Росію в тому, що вона перешкоджає розслідуванню й умисне поширює брехню.

Про це пише Süddeutsche Zeitung, нагадуючи, що в авіакатастрофі, яка сталася на охопленому війною Донбасі загинули 283 пасажира і 15 членів екіпажу. І розслідування цієї події буде остаточно завершене не раніше ніж до кінця року.

Читайте такожNL Times: ГРУ намагалося зірвати розслідування щодо MH17

Відео дня

Нідерландські прокурори згадали про нового свідка, який нібито був присутній, коли відбувся запуск ракети з системи «Бук» по малайзійському авіалайнеру. Громадянин Росії був «добровольцем» на Донбасі й брав участь у війні проти України. За його словами, 17 липня 2014 року його команда раділа, коли постріл з «Бука» збив літак, тому що вважала, що це був військовий транспортний борт.

Видання пише, що чоловіка допитали таємно. Його публічний виступ був би надто небезпечним. Це ж стосується і десятків інших свідків, які лишилися анонімними. Вони бояться за свої життя. За словами свідків, російські спецслужби і бойовики з Донбасу погрожують їм. Це кидає похмуру тінь на судовий процес у справі про MH17. Існує багато ознак того, що російські спецслужби намагаються зірвати його.

У прокуратурі Нідерландів визнали, що до цього часу Росія не надала переконливої версії подій. Спочатку російське Міноборони звинувачувало Україну в знищенні MH17 зі своєї системи «Бук». Потім російська сторона говорила про нібито український військовий літак. Остання версія Москви була спростована в травні 2015 року. Суть російських розповідей про знищений малайзійський літак полягає в тому, щоб посіяти сумніви в розслідуванні. Тому в ньому особливу увагу приділяють достовірності доказів. Записи телефонних розмов були надані для оцінки різним телекомунікаційним компаніям. Світло й тіні на фото перевірялися на відповідність метеорологічним даним.

Читайте такожСправа МН17: Нідерланди анонсували в ООН початок судового переслідування чотирьох підозрюваних

Нідерландські прокурори також звернули увагу на нещодавню спробу Москви посіяти сумніви в розслідуванні. В мережі були опубліковані два таємні звіти розвідки королівства, які нібито говорять про відсутність системи «Бук» в окупованому російськими силами регіоні. Але сторона обвинувачення наголошує, що це не правда. І правильне прочитання документів це доводить. Прокурори Нідерландів вважають, що витік звітів влаштувала розвідка Росії. Її агенти могли зламати малайзійських членів міжнародної слідчої групи, щоб отримати документи. Зважаючи на все це, досить дивно, що нідерландська система судочинства досі співпрацює з російською стороною.