Flickr/Mike McBey

Ядерна війна, якій буде застосовано менше 1% наявних у світі арсеналів, призведе до негативних наслідків "небачених масштабів" для глобальної безпеки. Такий конфлікт сильно вплине на довкілля, спричинивши різке охолодження планети. Він спричинить хаос в глобальній системі виробництва харчів.

Про це пише Newsweek з посиланням на дослідження, опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences. Авторами виступила група вчених на чолі з Йонасом Єгермаєром з Університету Чикаго і Інституту космічних досліджень імені Гаддарда в центрі польотів NASA. Команда оцінила потенційні наслідки гіпотетичного ядерного конфлікту, обмеженого одним регіоном на планеті. Для цього вони використали кліматичні, аграрні й економічні комп'ютерні моделі.

Читайте такожThe Guardian: Армія США імітувала «обмежену» ядерну битву проти Росії під час навчань

Відео дня

"Просто зараз триває нова гонка ядерних озброєнь. Багато країн інвестують у оновлення їхніх арсеналів", - сказав Єгермаєр.

"Всі угоди, які контролюють ядерну зброю, вже застаріли. Одна угода втратила дію через два місяці після президентських виборів в США без будь-яких зусиль її поновити. В Південній Азії напруга надзвичайно висока і за останній час вона неодноразово посилювалася. Пакистан і Індія, а також Китай і КНДР посилюють ядерну гонку озброєнь", - додав вчений.

Однак, попри всі тенденції, ніхто досі не мав розуміння того, який непрямий вплив регіональна ядерна війна буде мати на продовольчу безпеку в світі.

"Тепер у нас є технологічні можливості зробити точний перегляд розрахунків часів ранньої Холодної війни, але в сучасному політичному контексті", - пояснив Єгермаєр.

"Мій досвід стосується оцінок впливу кліматичних змін на глобальні продовольчі системи. Хоч ми зазвичай вивчаємо глобальне потепління, питання про те, як різке охолодження вплине не врожаї й продовольчі системи лишається без відповіді. А тому воно надзвичайно цікаве з наукової точки зору", - пояснив він.

Читайте такожNational Interest: В 2020 році Третя світова війна могла б початися в 5 місцях

Сценарій потенційної ядерної війни, який оцінювали вчені, включає використання 100 бомб потужністю 15 кілотонн, що приблизно дорівнює тій, яку армія США скинула на Хіросіму в часи Другої світової війни. Хоч це й здається досить великою цифрою, насправді це лише 0,7% від глобального арсеналу або 30% від запасів ядерної зброї Індії й Пакистану разом узятих.

Згідно з висновками вчених, такий конфлікт призведе до масових пожеж, в ході яких у верхні шари атмосфери потрапить 5 мільйонів тон вуглецю. Шок для світового клімату від цих подій буде більшим, ніж після історично важливих вулканічних вивержень. Одним з таких було виверження вулкану Тамбора в Індонезії у 1815 році, яке спричинило втрату врожаїв, голод і економічні проблеми. Важливо те, що середня глобальна температура скоротиться майже на 2 градуси за Цельсієм. А кількість опадів у світі зменшиться на 8% на наступні 5 років після війни.

"Якщо коротко, викиди сажі від пожеж піднімуться в стратосферу й  за лічені тижні розійдуться по всьому світу. Вони не осядуть дуже довго. За нашими підрахунками, на це піде 10-15 років", - пояснив Єгермеєр.

Читайте такожBusiness Insider: Сучасним арміям необхідна зброя часів Другої світової війни

"Сажа частково заблокує сонячне світло, що скоротить температуру повітря на поверхні, а також надходження сонячного випромінювання. Це також змінить закономірності в опадах у світі", - додав вчений.

Всі ці фактори призведуть до втрати продуктивності врожаїв. Особливо це відчують країни у вищих широтах. Зниження температур може піти на користь посівам в тропічних регіонах. Але на вищих широтах це буде катастрофа. Таким чином, навіть невелика ядерна війна завдасть серйозної шкоди глобальному виробництву продовольства.