Круїзний лайнер Diamond Princess / REUTERS

Після виявлення коронавірусу 7 лютого на борту круїзного корабля Diamond Princess почалися шість тижнів стресу, непевності, розгубленості й ізоляції. Однак, цей період врешті закінчився полегшенням.

"В кінці я видужала. Але моя подорож зовсім не скінчилася", - пише на сторінках Washington Post Ребекка Фрешур, яка була пасажиркою Diamond Princess.

Вона пригадує, що її симптоми від початку були м'якими. Був сухий кашель і невелике підвищення температури впродовж тижня. Симптоми зникли через три дні після відправки в лікарню в Токіо.

Відео дня

Читайте такожДвоє інфікованих коронавірусом українців з Diamond Princess продовжують лікування у Токіо

"Лікарі й медсестри стежили за моїми життєвими показниками, але не проводили жодного лікування для боротьби з хворобою, тому що не існує такого. Однак, я була замкнена після того, як симптоми минули. Тому що для підтвердження й виписки мені потрібні були негативні результати двох назофарингальних тестів на коронавірус, проведених з перервою в 24 години. Лікарі провели мені 14 тестів за 28 днів перебування: деякі лише за допомогою мазків з горла, деякі з горла і носа, а в кінці лише з носа, відповідно до діагностичних інструкцій в Японії", - пише пасажирка.

Хоч тестів вистачало в лікарні, їхній аналіз робили в іншому місці. Тому доводилося чекати від дня до тижня, перш ніж з'являлися результати. Через три тижні жінка отримала частково негативний результат (назальний позитивний і негативний мазок з горла). А потім показники то покращувалися, то погіршувалися. Після 28 днів ізоляції в кімнаті інфекційного відділення нарешті всі тести були негативними. Тож жінку виписали 5 березня.

"Я нарешті возз’єдналася з чоловіком, який чекав мене в Токіо. Він не заразився вірусом. Ми були розділені на 28 днів. Я вижила завдяки повідомленням, дзвінкам і відео дзвінкам з лікарняної кімнати. Він навіть приходив провідати мене кілька разів. Але йому довелося стояти на парковці під вікном, тому що заходити всередину було заборонено. Це справжнє випробування для шлюбу", - пригадує Фрешур.

Читайте такожУ США різко зріс попит на вогнепальну зброю на тлі пандемії коронавірусу

Центр контролю й профілактики захворювань США підтведив, що американка може повернутися додому тільки через п'ять днів після виписки. Цей час знадобився для того, щоб перевірити, чи симптоми не відновляться. Після цього її видалили зі списків осіб, яких заборонено впускати на літак. Однак, навіть зараз бракує важливого шматочка пазлу. Епідеміологи досі не знають, чи є імунітет до коронавірусу у тих, хто перехворів. Його ще не достатньо вивчили.

"Коли ми повернулися в Портленд, вірус вже був там. Я переживала через тавро, яке можуть на мене поставити не лише тому, що в мене був вірус, а тому що я була на круїзному лайнері. Коли суспільство дізналося, що у мій тест на лайнері був позитивним, я отримувала повідомлення з погрозами й вимогами, щоб я не поверталася в США. Тому що люди думали, що я привезу його додому. Наші обличчя були в усіх новинах. І ми були серед тих людей, які говорили про ті події", - йдеться в статті.

Читайте такожУ Японії від коронавірусу помер ще один пасажир лайнера Diamond Princess - ЗМІ

Однак, жінка пригадує, що після повернення знайомі, навпаки, проявляли турботу. 

"Працедавці, друзі й сім'ї були раді нашому поверненню додому й не боялися перебувати поруч. Хоча ми не тиснемо нікому руки й не обіймаємося. Дотримуючись наукового консенсусу, я працюю з дому й не виходжу на вулицю без потреби", - пише американка.