Близько 80% росіян схвалюють дії керівництва Російської Федерації в російсько-грузинському конфлікті.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні в ході круглого столу на тему: «Зовнішня політика Росії після конфлікту на Кавказі» сказав президент групи «ЦИРКОН» Ігор ЗАДОРІН.

За його словами, в очах росіян Грузія є агресором, оскільки Абхазія і Південна Осетія вже тривалий час сприймаються як незалежні держави.

Відео дня

«Виходить, що Росія стала на захист від агресії. Дуже рідко, коли частка респондентів, які висловлюють певну точку зору, досягає 80%. Це один із небагатьох прикладів суспільного консенсусу», - сказав експерт.

«За даними багатьох російських соціологічних центрів, 75-80% росіян схвалюють дії російського керівництва в російсько-грузинському конфлікті», - додав він.

За словами І.ЗАДОРІНА, Абхазія і Південна Осетія в свідомості росіян є зоною відповідальності РФ.

Водночас, І.ЗАДОРІН зазначив, що, на думку росіян, зоною інтересів РФ є в першу чергу пострадянський простір. При цьому, згідно з даними опитувань, близько 45% жителів РФ вважають, що у Росії немає союзників, а найближчим державами сприймаються Білорусь і Казахстан.

«Радикально за останні 3-4 роки змінилося ставлення до України. Україна завжди в рамках таких питань входила в трійку найбільш дружніх держав. Зараз ситуація катастрофічна – росіяни в масі своїй не вважають Україну дружньою країною, не вважають союзником», - сказав І.ЗАДОРІН. За його словами, 57% опитаних вважають, що якщо Україна вступить в НАТО, Росія має зайняти дуже жорстку позицію - аж до економічних і політичних санкцій.

Він також зазначив, що інформація про імперські амбіції росіян не відповідає дійсності. За словами І.ЗАДОРІНА, багаторічні дослідження свідчать, що значна частина населення РФ – близько 40% - вважають що Росії не слід об`єднуватися з кимось.