Президент Білорусії Олександр Лукашенко назвав найбезглуздішим російським проектом будівництво газопроводу по дну Балтійського моря (Північноєвропейський газопровід), повідомляє РІА Новости.

"Найбезглуздіший проект Росії - це будівництво по Балтійському морю газопроводу. Не відомо, що може статися з цим газопроводом, який лежить на купі боєприпасів", - заявив Лукашенко журналістам.

"Цей проект може увійти до книги рекордів Гіннеса", - припустив він, заявивши також, що "реальним є проект будівництва другої нитки газопроводу "Ямал-Європа".

Відео дня

"Будівництво Газпромом балтійського газопроводу це що нормальна політика? Що ми можемо вести з таким керівництвом нормальні переговори?" - задався питанням білоруський лідер.

Коментуючи ці вислови Лукашенка, джерело в Кремлі заявило РІА "Новости": "Ці слова є ще одним хорошим підтвердженням необхідності будівництва такого трубопроводу".

Як повідомляв УНІАН, Північно-Європейський газопровід – проект нового маршруту транспортування російського газу до Європи. Газопровід дозволить напряму зв`язати газотранспортні мережі Росії та країн Балтійського регіону із загальноєвропейською газовою мережею, за відсутності на його шляху транзитних держав.

Введення першої нитки нового газопроводу в експлуатацію намічено на 2010 рік. Будівництво двох ділянок наземної частини (Грязовець-Виборг) ПЄГ почалося 9 грудня 2005 року. Пропускна спроможність першої нитки нового газопроводу - 27,5 млрд. кубометрів газу на рік. Передбачається будівництво другої нитки газопроводу й збільшення пропускної спроможності ПЄГ у 2 рази - до 55 млрд. кубометрів на рік.