Росія відмовиться від будівництва «Південного потоку», якщо «Газпром» поглине НАК «Нафтогаз України».

Як передає власний кореспондент УНІАН, таку думку сьогодні на прес-конференції у Москві висловив генеральний директор Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин СІМОНОВ.

«Якщо ми починаємо будувати «Південний потік», то вважайте, що ми тему України як транзитної країни закрили – це відбудеться одразу, як ляже в море перша труба», - сказав К.СІМОНОВ.

Відео дня

Він прогнозує, що восени Туреччина дасть дозвіл на будівництво морської частини «Південного потоку», і будівництво даного газопроводу може закінчитися через 5-7 років.

При цьому К.СІМОНОВ відзначив, що у РФ розуміють, що транзит газу через Україну є найдешевшим, і вже існуючі потужності дозволяють транспортувати понад 140 млрд. куб. газу. Причому цей об`єм може за незначних інвестицій бути збільшено до 170 млрд. куб.

Водночас К.СІМОНОВ відзначив, що запуск в експлуатацію «Південного потоку» і «Північного потоку» дозволить транспортувати 118 млрд. куб. м – тобто той об`єм, який у кращі роки проходив через Україну.

Експерт вважає, що поки Україна не сприйняла ідею про інтеграцію «Газпрому» і «Нафтогазу», а точніше поглинання «Нафтогазу» «Газпромом», залишатимуться у силі плани побудувати «Південний потік».

«Я абсолютно переконаний, що якщо відбудеться злиття «Газпрому і «Нафтогазу», то газопровід «Південний потік» не будуватиметься. Немає сенсу у цій трубі за такої конструкції», - сказав він.

«Перший варіант прибрати трубу з наших відносин – це побудувати «Південний потік», другий варіант - віддати «Нафтогаз» «Газпрому», і тоді він вже відповідатиме за цю транзитну ділянку», - додав він.

На переконання К.СІМОНОВА, розв’язати питання шляхом створення спільного підприємства двох газових компаній не вийти, тому конфліктні ризики залишаться. Він відзначив, що російське керівництво розуміє, що за такої ситуації у України залишаться важелі тиску на РФ.

К.СІМОНОВ відзначив, що будівництво «Південного потоку» досить дороге для Росії, але керівництво РФ піде на такі витрати, якщо не буде досягнуто відповідних домовленостей.