Тихоокеанський атол Бікіні, колишній американський полігон для ядерних випробувань, включили до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Таке рішення ухвалив профільний комітет організації на зустрічі в столиці Бразилії.

Як наголошується в повідомленні на сайті ЮНЕСКО, атол Бікіні символізує початок ядерної ери, що парадоксальним чином поєднується з його образом райського острівця.

Атол Бікіні розташований в ланцюжку Ралік Маршаллових островів приблизно за 3400 кілометрів від узбережжя Австралії. США використовували його як полігон у період з 1946 по 1958 рік. Перед початком випробувань з атола на сусідні острови евакуювали 167 жителів.

Відео дня

Загалом за 12 років американці підірвали на Бікіні 23 ядерних заряди, їх сумарна потужність склала більше 42 мегатонн. У 1954 році на атолі підірвали 15-мегатонну водневу бомбу, найпотужнішу в історії американських ядерних випробувань. Цей вибух привів до радіоактивного зараження значної території. Зокрема, постраждав екіпаж японської риболовецької шхуни, яка знаходилася неподалік, що викликало гучний міжнародний скандал.

У 1968 році США визнали атол Бікіні придатним для життя, після чого почали повертати місцеве населення. Проте незабаром жителі були знов евакуйовані. У 1997 році фахівці Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) прийшли до висновку, що перебування на атолі не становить небезпеки. Разом з тим вони відзначили підвищену радіоактивність продуктів харчування з атола і не рекомендували знову заселяти Бікіні.

Лента.ру