На знімках, які з'явилися в російських блогах близько місяця тому, виразно видно тіла жертв. Частина знімків зроблена в морзі. Польська сторона підозрює у витоку росіян.

Генпрокурор Польщі Анджей Серемет планує в середу звернутися до глави Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна з проханням про відповідну перевірку, повідомляє Польське пресове агентство з посиланням на прес-секретаря прокуратури Матеуша Мартинюка.

За його словами, опубліковані фотографії не є матеріалами справи про катастрофу Ту-154, яке веде Головна військова прокуратура Польщі.

Відео дня

На цю тему: Прокуратура Польщі виявила заміну тіл жертв Смоленської катастрофи

Агентство внутрішньої безпеки (АВБ) Польщі, в свою чергу, направило аналогічний запит у Федеральну службу безпеки Росії (ФСБ) більше двох тижнів тому.

"Глава Агентства внутрішньої безпеки 1 жовтня написав главі ФСБ лист з проханням прояснити ситуацію", - цитує заяву РІА "Новости".

Як пояснило АВБ, фотографії вперше з'явилися в російській інтернеті 28 вересня. Пізніше вони були розміщені на серверах в Німеччині, США та Україні. Польські спецслужби звернулися в ці країни з проханням заблокувати доступ до цих матеріалів. Відгукнулися Росія і Україна. Німці та американці відмовили з посиланням на місцеве законодавство.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський у вівторок закликав польські ЗМІ не публікувати фотографії: "Закликаю польські ЗМІ дотримуватися пристойності і не публікувати страшні фотографії жертв смоленської катастрофи з чужих сайтів", - написав він у своєму блозі.