Мартін Шульц

Про це йдеться у його заяві, текст якої передано агентству УНІАН.

“З великою стурбованістю я спостерігаю за поглибленням політичної кризи в Молдові. У випадку продовження політичні суперечки можуть збити з курсу зусилля країни на європейську інтеграцію”, - зазначається у заяві.

Шульц висловив стурбованість ухваленими минулого тижня у парламенті Молдови змінами до низки законів, зокрема, щодо відставки суддів Конституційного суду, що, за його словами, може мати негативні наслідки для демократичного розвитку Молдови.

Відео дня

“Ці зміни були ухвалені занадто швидко і без належних консультацій та підготовки. Вони були жорстко розкритиковані Радою Європи та Венеціанською комісією”, - звернув увагу Шульц.

Він висловив переконання в тому, що ці зміни мають бути переглянуті задля стабільності верховенства права у країні.

За словами президента Європарламенту, в останні роки Кишинів суттєво просунувся на шляху європейської інтеграції, однак останні події у парламенті країни можуть звести ці зусилля нанівець.

На цю тему: У Молдові урядова криза

“Конструктивна співпраця між усіма політичними силами потрібна для збереження проєвропейської орієнтації країни. Співпраця – основне для досягнення необхідного прогресу для завершення підготовки Угоди про асоціацію та просування вперед у виконанні Плану дій з лібералізації візового режиму до часу проведення саміту “Східного партнерства” у Вільнюсі в листопаді”, - зазначив Шульц.

Він наголосив, що Європарламент готовий сприяти у здійсненні політичного діалогу в країні за необхідності.

Як повідомляв УНІАН, 3 травня парламент Молдови ухвалив зміни до Конституції, які, зокрема, передбачають можливість відкликання парламентом суддів Конституційного суду.