Российское гражданство будут продавать за 10 млн рублей / thekievtimes.com

У тексті закону "Про громадянство РФ" пропонується використовувати європейський досвід при наданні громадянства за спрощеною схемою, пише видання "КоммерсантЪ".

Наприклад, в Австрії заявник повинен інвестувати не менше 6 млн євро в економіку країни, в Болгарії - 512 тис. євро в проекти пріоритетного інвестування. На російське громадянство зможуть претендувати індивідуальні підприємці, які пропрацювали в РФ не менше трьох років, якщо їх виручка становить не менше 10 млн руб. ($288 тис.). Крім того, отримати громадянство зможуть інвестори, чия частка в статутному капіталі російської юридичної особи становить не менше 10%. Статутний капітал повинен становити не менше 100 млн руб.

Читайте такожРосії бракує понад 1,6 млн іноземних працівників

Відео дня

Проект не дає преференцій членам сімей підприємця щодо спрощеного отримання громадянства. Вкрай дешеве за світовими мірками "інвестиційне громадянство РФ" при намірі підприємця реально переїхати з сім'єю в Росію при врахуванні цієї обставини стає досить дорогим: для сім'ї з трьох осіб це $900 тис., що можна прирівняти до "розцінок" в ЄС. 

Статистика за кількістю індивідуальних підприємців, які мають іноземне громадянство, не публікується, але на практиці вони зустрічаються рідко: здебільшого це громадяни країн Закавказзя та Близького Сходу. До 2008 року в РФ були представлені кілька великих індивідуальних підприємців - громадян КНР з оборотами бізнесу в десятки мільярдів рублів у рік, проте вони після загострення відносин між Китаєм і РФ через ліквідацію Черкізовського ринку перевели бізнес в Гонконг.

Читайте такожВсі трудові мігранти в Росії будуть зобовязані підтверджувати володіння російською мовою

Інше нововведення стосується іноземних студентів, які починаючи з 1 липня 2002 року отримали професійну освіту і до моменту звернення за громадянством пропрацювали на території РФ три роки. За словами технічного делегата від РФ розвиваючої молодіжну зайнятість організації WorldSkills International Павла Чорних, мова може йти про 2 млн студентів коледжів.

"Здобувати середню освіту в РФ вважається найпрестижнішим у ряді країн СНД. Іноземні студенти складають 20-25% від усіх учнів. Як правило, йдеться про громадян Туркменії, Узбекистану і Молдови",- заявив він.

У російських вузах тільки в 2013 році було 100 тис. іноземних студентів. З 2002 року можна говорити про 1 млн іноземців. 

Однак, на думку заступника секретаря громадської палати РФ Владислава Гриба, зазначені в документі суми надто малі порівняно з тим, скільки в підсумку держава буде витрачати на нового громадянина (пенсія, медичне страхування).

Зараз на отримання громадянства в спрощеному порядку в основному можуть претендувати або ті іноземці, чий чоловік є громадянином РФ, або ті, хто народився на території колишнього СРСР і є особою без громадянства.