Аббас Галлямов розповів, яким може бути удар Ізраїлю по Ірану у відповідь на масовану атаку / фото ua.depositphotos.com

В ніч на 14 квітня Іран завдав масованого удару по Ізраїлю. Політтехнолог Аббас Галлямов переконаний, що Ізраїль завдасть удару у відповідь, премʼєр-міністр країни Біньямін Нетаньяху не упустить цієї можливості.

"Для нього це чи не єдиний шанс загладити свою провину перед нацією за провал 7 жовтня, вкрай невдалі останні два місяці операції в Газі, коли через свій пафос він посварився зі своїм союзником – Америкою – і значною мірою позбувся американської підтримки. Він не вирішив проблему біженців. Через те, що вони заважають захопити Рафах, застопорилася вся операція. Практично весь ХАМАС знищено, в одному місці угруповання є, але його не можуть звідти "виколупати", тому що там 1,5 млн біженців", – пояснив він в інтервʼю УНІАН

За словами Галлямова, ціллю для ударів можуть стати ядерні обʼєкти на території Ірану, "тому що це давня мрія Нетаньяху, давня обіцянка виборцям – не допустити, щоб в Ірану з'явилася ядерна зброя". І зараз у нього зʼявився легітимний привід для цього.

Відео дня

"Тоді вже Іран у відповідь почне невибірково обстрілювати Ізраїль, не так акуратно, як це було в ніч на 14 квітня, тільки по військових об'єктах. Так, атака була масованою, як сказали фахівці – найбільша в історії людства. Але при цьому вони прицільно били по військових і урядових об'єктах. А ось далі буде гірше. Очевидно, що врешті-решт Ізраїль здолає Іран, і режим аятолл завалиться після всього цього. Кінцевий успіх Ізраїлю зумовлений, але перед цим доведеться попітніти, і кров буде пролита чимала. Ізраїльська ППО показала клас, але це ж тільки початок. Дай Бог, щоб я помилявся, але зовсім без дірок у системі ППО не минеться, навіть зараз не минулося – 1% ракет долетів", – наголосив експерт. 

Атака Ірану на Ізраїль

В ніч на 14 квітня Іран запустив сотні дронів та ракет проти Ізраїлю. До цього західні ЗМІ кілька днів попереджали про підготовку масованого удару по Ізраїлю у відповідь на атаку по іранській установі у Дамаску (Сирія).

Після масштабної атаки Іран заявив, що "питання вичерпане". Financial Times пише, що шляхом здійснення першої прямої атаки по Ізраїлю, Іран хотів продемонструвати свою силу, через яку багаторічна тіньова війна між країнами стала відкритою.

"Послання Ірану було чітким: ми божевільніші, ніж ви собі уявляєте, і ми готові витримати наслідки війни, якщо це буде необхідно", – зауважив інсайдер режиму. 

Водночас WSJ стверждує, що загострення між Іраном та Ізраїлем загрожувалл ескалацією близькосхідного конфлікту та підвищило ціни на бензин. Усе це створило президенту США Джо Байдену величезні політичні проблеми – він зіткнувся з неабияким тиском. 

Вас також можуть зацікавити новини: