Байден - офіційно переможець виборів у США / фото REUTERS

Обидві палати Конгресу США завершили підрахунок голосів колегії виборників і затвердили перемогу кандидата від Демократичної партії Джо Байдена на виборах президента.

Спільне спеціальне засідання Палати представників і Сенату транслював американський телеканал CBS News.Читайте такожЗ'явилося відео вбивства прихильниці Трампа в Капітолії (18+)

На спільному засіданні оголошувалися результати голосування у кожному штаті. Республіканці могли виступити із запереченнями. Зокрема, такі заперечення були оголошені щодо результатів виборів у штатах Арізона і Пенсильванія, але обидві палати Конгресу голосуванням відхилили ці заперечення.

Відео дня

Також республіканці у Палаті представників намагались оскаржити результати виборів у штаті Вісконсін, але ця пропозиція не знайшла підтримки у Сенаті.

Представники лічильної комісії обох палат Конгресу оголосили, що за підсумками підрахунку голосів колегії виборників Байден 20 січня стане президентом, а Камала Гарріс - віце-президентом.

Головуючий на засіданні обох палат Конгресу, віце-президент США Майк Пенс повідомив, що за Байдена проголосували 306 членів колегії виборників, а за Трампа - 232.

Читайте такожКонгрес США поновив роботу після штурму Капітолію (відео)

Вибори у США

3 листопада 2020 року в США відбулися президентські вибори. Згідно з останніми підрахунками, Байден стане наступним главою Білого дому. Його інавгурація відбудеться 20 січня 2021 року.

За даними американських ЗМІ, церемонія інавгурації Байдена через пандемію відбудеться за скороченим сценарієм.

Штурм Капітолію: що відомо

  • 6 січня у Вашингтоні сотні прихильників президента США Дональда Трампа увірвалися в будівлю Капітолію у той час, коли там проходило спеціальне спільне засідання обох палат Конгресу з утвердження перемоги Байдена.
  • Після кількох годин заворушень поліція звільнила будівлю Капітолію від протестувальників. У ході зіткнень загинули чотири людини.
  • Пізніше Конгрес США поновив роботу після термінової евакуації в результаті захоплення Капітолію прихильниками Дональда Трампа.