Безкоштовний проїзд для українців / фото УНІАН, Янош Немеш

Країни Євросоюзу з 1 червня частково скасують безкоштовний проїзд для українців на громадському транспорті. Частина країн зробить проїзд для переселенців платним, але запропонує пільги. Про це повідомляє Європейський сайт для переселенців.

Які країни скасують безкоштовний проїзд для переселенців

З 1 червня платним буде проїзд у Німеччині, Польщі, Болгарії, Швейцарії та Чехії.

При цьому деякі з цих країн запропонують українцям пільговий проїзд за зниженою ціною.

Відео дня

Так, в Німеччині українці зможуть придбати проїзний вартістю 9 євро на всі види громадського транспорту та проїзд у регіональних поїздах.

В Чехії безкоштовним проїзд у громадському транспорті буде лише в перші 5 днів після прибуття в країну і лише за наявності українських документів. Через 5 днів українці можуть купити недорого проїзний за тарифом для людей у важкому матеріальному становищі (osoba v hmotné nouzi 2). Пільговий проїзний на місяць коштує 165 крон (211 грн), на квартал – 444 крони (568 грн), що значно нижче за звичайні ціни.

В Польщі з 1 червня українці матимуть право безкоштовного проїзду лише на маршрутах з кількох міст Польщі: Хелма, Дорогуська, Любліна, Грубешева, Перемишля, Загужа, Ярослава та Жешува.

Інші правила проїзду в транспорті для біженців в Польщі не зміняться.  Наприклад, безкоштовно їздити в поїздах 2-го класу TLK і IC можуть українці, які перетнули кордон з 24 лютого, і належать до таких груп:

  • діти до 18 років;
  • жінка;
  • чоловіки старше 60 років;
  • чоловіки віком від 18 до 60 років з інвалідністю.

Зробити проїзд платним влітку можуть і інші країни - список буде доповнюватися на спеціальному сайті ЄС для українських біженців.

Вас також можуть зацікавити новини: