"Вагнер" отримувала фінансування з держбюджету РФ / фото ua.depositphotos.com

Частину ПВК "Вагнер" Росія може залишити для виконання "брудної роботи". Таку думку висловила аналітик фонду "Повернись живим" Марія Кучеренко під час брифінгу у медіа-центрі "Україна-Одеса".

За її словами, наразі можна лише озвучувати деякі версії щодо того, яка доля спіткає "Вагнер". Експерт назвала кілька маркерів, які будуть свідчити, чи буде "розгром" або ж трансформація цієї групи компаній в РФ.

Перший маркер - присутність "Вагнера" в Африці та інших країнах, зокрема Сирії. Як стверджує Кучеренко, у попередні дні ніяких відповідних рухів там не відбулося.

Відео дня

"Вчора з'явилася інформація, що командирів та функціонерів "Вагнера" російські військові заарештували у Сирії, але підтвердження цієї інформації я наразі не маю", - пояснила вона.

Другий маркер полягає в тому, чи відбудеться підписання контрактів учасників ПВК із Міністерством оборони РФ до 1 липня - саме така вимога раніше було оголошено офіційним керівництвом російських військових. Тобто, частина "Вагнера" дійсно підпише контракти та буде й далі отримувати зброю та фінансування від уряду Росії.

Аналітик підкреслила, що "Вагнер" отримувала фінансування з держбюджету РФ, ба більше, це підтвердив і президент країни-агресора Володимир Путін. Крім того, без координації та супроводу, зокрема, Міністерства оборони ПВК не мала б певного забезпечення та не змогла б здійснити низку заходів. Як приклад аналітик навела відвідування ватажком "Вагнера" Євгеном Пригожиним виправних колоній для вербування ув'язнених на війну проти України.

Також Кучеренко припустила, що частина ПВК не підпише офіційний контракт з Міноборони РФ та може залишитися в тому вигляді, в якому існувала з 2014-го до 2022 року, з опорою на старий кістяк командирів. За словами експерта, серед них Дмитро Уткін - російський офіцер спецназу ГРУ, який захоплюється ідеями Третього Рейху. За деякими даними, він вважається засновником приватної військової компанії "Вагнер" та має однойменний позивний.

"Тобто, це буде така група, яка і підкреслено структурно, естетично та ідеологічно буде відокремлена, збереже ядро та повернеться до колишньої нацистської ідеології. Росія буде її використовувати для виконання найбрудніших завдань, від яких Кремль буде дистанціюватися. Це потрібно, щоб РФ могла говорити нібито до цього не має жодного стосунку", - припустила експерт. 

Кучеренко також не виключає можливість "розгрому" ПВК, але віддає такому сценарію найменший шанс на втілення у найближчому майбутньому. 

Спроба заколоту Пригожина - що відомо

Як повідомляв УНІАН, ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин 24 червня заявив, що розпочинає "Марш справедливості" на Москву, звинувативши російських військових у нанесенні удару по одному з таборів ПВК.  Потім з’являлися повідомлення про захоплення бойовиками "Вагнера" військових об'єктів у Ростові-на-Дону, підходу до Воронежа та про те, що "заколотники" в кількох сотнях кілометрів від Московської області.

Президент країни-агресора Володимир Путін публічно звинуватив Пригожина у зраді, але після переговорів з білоруським диктатором Олександром Лукашенком Пригожин зупинив похід

Аналітик фонду "Повернись живим" Марія Кучеренко наголошує, що не має доказів того, що відбувався реальний заколот. Вона також вважає, що між Путіним та Пригожиним конфлікту немає, а Кремль, як і раніше, досі сильний у проведенні інформаційних операцій.

Вас також можуть зацікавити новини: