Держсекретар США Ентоні Блінкен нещодавно сказав, що Штати мають чіткий план дій у випадку, якщо РФ застосує проти України ядерну зброю. Зокрема, за його словами, Вашингтон приватно "на дуже високому рівні" повідомив Москві про ймовірні наслідки. Також, згідно з публікаціями американських ЗМІ, США  вже протягом кількох місяців надсилають до Москви приватні повідомлення з попередженням про серйозні наслідки, які можуть виникнути після використання ядерної зброї.

Однозначно, невідомо, що саме американці намагаються донести до росіян. Цю інформацію тримають в секреті. Але очевидно, що єдиний метод  не допустити завдання ядерного удару — це діалог. 

Ймовірно, США сьогодні намагаються донести до агресора, по-перше, що ядерним ударом він не досягне ніякої вигоди. По-друге, удар матиме абсолютно неприйнятні наслідки для агресора особисто. Фактично будь-яка, на його думку, "перемога" обернеться катастрофічними наслідками для Росії.

Відео дня

В експертному колі на Заході триває дискусія про те, що саме може дійсно зупинити Російську Федерацію: від тотальних санкцій до завдання удару у відповідь.  

Американські політологи серйозно розглядають такий варіант, що США можуть завдати удару високоточною зброєю по російській базі, з якої було завдано ядерного удару по Україні. Наскільки це корелюється з попередженнями від Білого дому, невідомо. Але дискусія саме така. 

Мова не йде про ядерний удар США по Росії. Але будь-який удар буде неприйнятним для Володимира Путіна. Адже це означатиме офіційний початок війни РФ з США та НАТО. І Путін розуміє, що такий початок може легко перейти на ядерний рівень.

Річ у тім, що президент Російської Федерації вихований у радянській культурі, де ядерна зброя вважалась інструментом політичного тиску. Саме так він себе й поводить. Майже всі його промови ґрунтуються на погрозах, залякуванні та примусі. Отже, суть ядерної зброї - не у веденні війни.

Навіть якщо чисто теоретично розглядати варіант завдання удару по якомусь невеликому місту, щоб, скажімо, нагадати людству про масштаб ядерних грибів, складно сказати, чи готовий Путін на це піти. Адже це означатиме демонстративний удар-геноцид. Ба більше, якщо РФ застосує ядерну зброю, а це не допоможе в досягненні цілей, то козирів у Володимира Путіна більше не залишиться.

Але ж його головна мета – змусити ворога робити щось, що йому потрібно. Зокрема наразі одна з цілей Путіна — переконати Захід припинити допомагати Україні, натякаючи, що інакше він завдасть ядерного удару.

Тому, якби Росія справді хотіла застосувати ядерну зброю, то переважно для того, щоб змусити Україну піти на поступки та підписання мирної угоди. Мова може йти про, наприклад, вимоги РФ до України відвести війська з певної території. Аби посилити переконливість погроз, РФ було б достатньо одного ядерного вибуху. Тобто, мовляв, якщо не виконаєте наших вимог, наступним буде, наприклад, Київ – "ми не жартуємо". Адже всі розуміють, що навіть один удар призведе до катастрофи всесвітнього масштабу.

Саме так варто розглядати можливі наміри Кремля  щодо ймовірних ударів по угрупованню українських військ. А не в тому сенсі, що зараз росіяни можуть обстріляти ядерними боєголовками всю лінію фронту. Це неможливо. По-перше, лінія фронту доволі велика, а завдання одного ядерного удару для Путіна нічого не дасть. По-друге, у разі кількох ядерних ударів по лінії фронту, на саму Росію попливуть такі хмари, що населення РФ у прикордонних містах загине від променевої хвороби.

Поліна Синовець, керівниця Центру з питань нерозповсюдження ядерної зброї