Ентоні Блінкен виступив перед журналістами щодо ситуації в Афганістані / фото REUTERS

Рух "Талібан" має виконати низку зобов'язань, щоб здобути легітимність і підтримку своєї влади в Афганістані.

Про це йдеться в зверненні держсекретаря США Ентоні Блінкен, опублікованому на сайті Держдепу.

Він наголосив, що США у будь-якій своїй співпраці з урядом талібів керуватимуться лише своїми національними інтересами. Ця взаємодія ґрунтуватиметься не на тому, що говорить уряд на чолі з "Талібаном", а на тому, що він робить для виконання своїх зобов'язань, зазначив Блінкен.

Відео дня

"Талібан прагне міжнародної легітимності та підтримки. Наше послання таке: будь-яка легітимність і будь-яка підтримка мають бути заслуженими. Таліби можуть зробити це, виконуючи обіцянки і зобов'язання щодо свободи подорожей; поважаючи основні права афганського народу, включаючи жінок та меншини; виконуючи свої зобов’язання щодо боротьби з тероризмом; не здійснюючи репресії щодо тих, хто вирішить залишитися в Афганістані; та сформувавши інклюзивний уряд, який може задовольнити потреби та відображати прагнення афганського народу", - сказав Блінкен.

Зокрема він нагадав, що "Талібан" взяв на себе зобов'язання не допустити використання Афганістану як бази для терористів, які можуть загрожувати США або їхнім союзникам.

Читайте також"Українські солдати були для нас ангелами": стали відомі подробиці операції українських військових з евакуації афганців із Кабулу

Талібан захопив владу в Афганістані

  • 15 серпня таліби заявили про захоплення всієї території Афганістану, в тому числі і столиці - Кабула.
  • Угруповання Талібан 19 серпня проголосило нову державу на підконтрольній їй території – Ісламський Емірат Афганістан.
  • Представники Талібану оголосили в країні загальну амністію і заявили, що мають намір підтримувати мирні відносини з усіма країнами. Вони також пообіцяли, що жінкам будуть надані права, але "в рамках ісламу". Проте прихід талібів до влади спровокував паніку і втечу людей з країни. Багато хто пам'ятає жорстоке правління Талібану в дев'яностих, коли в суспільстві діяв вкрай жорсткий режим шаріату.
  • Україна вже трьома рейсами повертала українців з Афганістану. Зокрема, 23 серпня було евакуйовано 98 осіб: 41 українця та 57 афганців.. 28 серпня два літаки з евакуйованими людьми з Афганістану вже прибули в міжнародний аеропорт "Бориспіль". Всього вдалося вивезти близько 360 осіб, з них майже 80 українців.
  • 19 серпня Міжнародний валютний фонд призупинив допомогу Афганістану. 25 серпня стало відомо, що Світовий банк припинив фінансування проектів у Афганістані.
  • 30 серпня у Пентагоні заявили, що США завершили виведення свого військового контингенту, а також евакуацію американських громадян і біженців з Афганістану. На цьому тлі в повідомленні Управління цивільної авіації США відзначили, що аеропорт Кабула тепер ніким не контролюється, а над афганською столицею не здійснюється управління повітряним рухом.