Джо Байден / Фото REUTERS

Співвідношення сил у світі сильно змінилося і тепер саме Україна є однією з ключових держав.

Президент США Джо Байден навіть не стане просто говорити з Путіним, якщо український лідер Володимир Зеленський йому це не дозволить, заявив політолог і публіцист Андрій Піонтковський новому випуску програми "Аргумент".

"Україна задає тон. Останнім часом у засобах масової інформації опрацьовувалася така теза, що американське керівництво дещо схвильоване, що надто швидко перемагає Україна. І ось Салліван приїхав поговорити про це. Але в Україні дуже жорстко відкинули ці розмови: це було видно на підсумковій прес-конференції, де Саллівана змусили повторити всі українські основні тези і чотири українські умови миру. Ось на цьому і розійшлися з Салліваном", - сказав експерт.

Піонтковський впевнений, що люди не звикли до нового співвідношення сили в світі.

"Без дозволу Зеленського Байден ні на які переговори з Путіним не піде. Такий сьогодні статус української держави і української армії", - заявив політолог.

Переговори України і РФ: що відомо

На Заході деякі чиновники все більше вважають, що ні Україна, ні Росія не зможуть досягти своїх цілей у війні. Там розглядають зиму, коли темпи війни сповільняться, як момент для початку переговорів між двома країнами.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко назвав "черговою димовою завісою" Заява Російської Федерації про готовність до переговорів з офіційним Києвом.

Офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що США не бачать ознак готовності Росії до участі в сумлінних переговорах з Україною. Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден заявив, що питання проведення переговорів з Російською Федерацією залежить від України.