У США є на зберіганні тисячі танки Abrams в непоганому стані / фото US Army

Ізраїльський військовий оглядач Давид Шарп заявив, що з танки Abrams, які США повинні передати Україні, вже давним-давно не виробляються з нуля.

"Є такий термін, як рефабрикація. Тобто давно вироблені танки не просто модернізують, а буквально переробляють. По суті мова йде про досить старі машини, які перетворюють в нові. Можливо, вони зважаться виробляти їх з нуля, але поки про це мова не йде. Мабуть, цей контракт на 27 мільйонів доларів укладено на приведення в порядок батальйонного комплекту танків – 31 машини, які поставлять до кінця літа або до початку осені", - сказав він в інтерв'ю УНІАН.

Експерт зазначив, що в Америці допускають, що війна буде довгою. 

"На даний момент можливість постачати Україні радянські танки близька до вичерпання. Якщо війна триватиме довго, потенціал дуже невеликий. Що стосується Leopard 2, їх не так багато було вироблено, і вони розкидані в невеликих кількостях по різних країнах. Leopard 1 - мотлох і їх теж небагато. Після ремонту їх поставлять кілька батальйонів. З Challenger теж потенціал в кілька десятків. Я веду до того, що, якщо війна триватиме довго, неминуче стане питання про постачання Abrams. Американці не дуже хотіли це робити. Їх рішення було суто для того, щоб підштовхнути німців і інші європейські країни до досить масової поставки Leopard і радянських танків, яких, на їхню думку, повинно вистачити на весняно-літню компанію. А ось далі основний резерв -танки Abrams. У них є на зберіганні тисячі машин в непоганому стані. Основний якісний і кількісний потенціал поставок західних танків Україні в разі продовження конфлікту лежить в США. Мабуть, до цього все прийде. І якщо це станеться, ми почуємо інші масштаби контракту", - поянив Шарп.

Танки Abrams для України - деталі

У січні 2023 року Президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив про передачу Україні 31 танка Abrams. Пізніше в США почали шукати способи доставити танки Abrams швидше і вирішили, що замість обіцяної версії М1А2 будуть відправлені танки M1A1.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що США передадуть Україні додаткове озброєння. Йдеться про постачання танків Abrams і бойових машин піхоти Bradley.