Столтенберг прокоментував рішення про виведення військ з Афганістану / REUTERS

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів про своє ставлення до ситуації в Афганістані. В інтерв'ю газеті New York Times він повідомив, що спостерігає за поверненням руху "Талібан" до влади "з розбитим серцем".

Читайте такожТаліби ввели для жінок Афганістану нову жорстку заборонуПри цьому Столтенберг зазначив, що союзники по НАТО погодилися з рішенням Вашингтона вивести війська з Афганістану, коли в квітні президент США Джо Байден проводив з ними консультації з цього питання. За його словами, альянс не зміг би продовжувати військову операцію в Афганістані після виведення звідти американських військ, оскільки збереження військових контингентів неминуче призвело б до збільшення військових витрат.

Генсек НАТО зазначив, що всі країни Альянсу усвідомлювали неминучість падіння уряду в Кабулі і повернення до влади талібів, передає kommersant.

Відео дня

"Ми всі розуміли, що це важке рішення, що перед нами стоїть складний вибір — піти, ризикуючи поверненням "Талібану", або залишитися, що призвело б до нових боїв і жертв",— сказав Столтенберг.

Захоплення талібами влади в Афганістані

  • Бойовики терористичного руху "Талібан" зайняли Кабул 15 серпня і оголосили про контроль над усією країною. Того ж дня президент країни Ашраф Гані втік з Афганістану.
  • США завершили виведення військ з Афганістану 31 серпня.
  • Пізніше таліби оголосили про формування тимчасового уряду. Інавгурація уряду була запланована на 11 вересня, проте напередодні рух її скасував.