Стало відомо, чому ізраїльська розвідка могла зазнати фіаско / колаж УНІАН з фото REUTERS та ua.depositphotos.com

Палестинський ісламістський рух, політична партія і водночас терористична організація ХАМАС і Ізраїль продовжують знаходитися у центрі уваги. Західні ЗМІ вже назвали можливу причину того, що вторгнення в Ізраїль бойовик стало несподіванкою.

Масштабна атака ХАМАСу на ізраїльську територію - це таке ж фіаско розвідки Ізраїлю, як і під час війни Судного дня, коли Сирія та Єгипет почали спільний наступ, непередбачений хваленими ізраїльськими спецслужбами, пише Politico.

"Попри такий інтенсивний цифровий та супутниковий моніторинг, а також використання технологій прогнозування та розпізнавання обличчя, ХАМАС здивував служби безпеки Ізраїлю, так само як половину століття тому здивували Єгипет і Сирія. Тоді, схоже, що західні служби розвідки були так само не готові, як і зараз, - можливо, через те, що вони дуже зосереджені на Україні та Росії", - зазначається у матеріалі.

Відео дня

Журналісти вважають, що командири ХАМАСу вирішили вдертися в Ізраїль у 50-ту річницю війни Судного дня "заради театрального ефекту".

Війна в Ізраїлі 2023 - зараз це варто знати

Бойовики з угрупування ХАМАС рано вранці 7 жовтня здійснили масований обстріл Ізраїля із сектору Гази, вдерлися на ізраїльську землю, вбивали цивільних, а також військових і захоплювали території та заручників. Вже відомо, що загинули сотні осіб, серед жертв є дві громадянки України.

Ізраїль почав активно боротися з бойовиками - ліквідував супротивників, зачищав свою землю й бив по сектору Гази. 8 жовтня з'явилася інформація, що ізраїльська держава офіційно перейшла у стан війни.

Що таке війна Судного дня

Війна Судного дня 1973 року, відома також як Йом-Кіпурська, відбулася між Ізраїлем та арабськими коаліційними силами - Єгиптом та Сирією. Конфлікт почався 6 жовтня з несподіваного нападу під час єврейського свята Йом-Кіпур. Внаслідок цього нападу Ізраїль зазнав серйозних втрат, але зрештою виграв протистояння. Війна тривала 18 діб.

Вас також можуть зацікавити новини: