В Ізраїлі створили лазер для боротьби з дронами / скріншот з відео

Міністерство оборони Ізраїлю продемонструвало успішне застосування бойового лазера - нова зброя була встановлена на літак і в ході випробувань ефективно вразила БПЛА.

Як повідомляє FlightGlobal, над проектом працюють Міністерство оборони Ізраїлю, Військово-повітряні сили і компанія Elbit Systems.

Лазерна установка Elbit Systems була встановлена на літак a Cessna 208B Grand Caravan. На опублікованому відео можна бачити, що лазер успішно вразив в повітрі малий безпілотник. В ході випробувань "гармата" вражала цілі на відстані більше кілометра.

Читайте такожBloomberg: ми живемо у світі наукової фантастики

У Міноборони Ізраїлю вказують, що перехоплення дронів за допомогою лазера має низку переваг: дешевизна пострілу, ефективна дальність, можливість прикрити однією системою великий простір. Лазери мають доповнити вже існуючі системи ППО, такі як комплекс ПРО «Залізний купол».

Зазначається, що подібні системи розробляються і в США. Зокрема, лабораторія розробок ВПС США працює над проектом SHiELD, який націлений на створення лазерної установки для перехоплення ракет.

Військові розглядають лазерні системи, призначені як для самозахисту, так і для ураження інших літаків і наземних цілей, в якості озброєння з "необмеженим" боєзапасом і дуже низькою вартістю одного пострілу. Новий лазер має ефективно працювати при польотах на дозвуковий, трансзвуковий і надзвуковий швидкостях.