Рідні померлих від COVID-19 хочуть забрати тіла з цвинтаря для людей без сімей / Сorriere della Sera

128 могил позначені простим білим хрестом з пластику, на якому вказані лише імена покійників й порядкові номери. Ці люди поховані частині кладовища Maggiore в Мілані під назвою Campo 87.   

Як повідомляє The Guardian, ця ділянка була виділена для поховання жертв коронавірусу, чиї тіла ніхто не забрав з переповнених лікарень і моргів на піку пандемії в Італії. Дехто помер під час стаціонарного догляду, інші - вдома на самоті. Мер Мілана Беппе Сала в квітні зняв відео з вшануванням пам'яті померлих на цій ділянці цвинтаря.

"Ми втратили так багато людей. У деяких випадках далі розгорталася інша трагедія, адже у деяких померлих нікого немає... В цьому місці лежать ті, чиї рештки не забрали сім'ї", - сказав Сала.

Відео дня

Читайте такожІталія хоче зняти обмеження на пересування між регіонами

Однак, виявилося, що в Campo 87 є могили й тих людей, у кого насправді є сім'я. Їх поховали тут помилково. Їхні родичі тепер вступили в битву за право повернути собі тіла. Але закон забороняє ексгумацію решток померлих від інфекційних хвороб впродовж двох років. Мілан і регіон Ломбардія, який оточує місто, були в епіцентрі пандемії. На них припадає половина від майже 34 тисяч смертей і понад 90 тисяч випадків зараження в Італії.

"Під час надзвичайної ситуації все відбувалося дуже хаотично. Були допущені певні помилки", - сказав юрист Волтері Маріні, який представляє сім'ю Вітторіо Доменіконі, померлого у 90-річному віці.

"Але тепер, коли ситуація покращилася, сім'ї повинні мати право повернути собі тіла й гідно поховати своїх рідних", - додав він.

Доменіконі за життя був поліцейським і водієм автобуса. Він був серед перших жертв COVID-19 в Мілані. Чоловік помер у лікарні 5 березня, за кілька днів до того, як у всій країні був запроваджений карантин. За нормальних умов у його сім'ї було б 30 днів, щоб забрати його тіло й провести похоронні заходи. Але 13 березня Сала скоротив цей термін до 5 днів. Через збільшення кількості смертей й перевантаження моргів потрібно було ховати жертв інфекційних хвороб швидко.

Читайте такожPolitico: Забудьте про Шенген, зона без кордонів може не вижити

Дружині Доменіконі й двом його дітям повідомили про його смерть й дали контактні дані лікарняного моргу. Всі троє після цього теж захворіли через коронавірус. Лише 20 березня вони зателефонували в морг Мілана, куди тіло Доменіконі перевезли, щоб домовитися про кремацію й передачу праху сімейній каплиці в іншому містечку в Ломбардії. Але вони дізналися, що його поховали Campo 87.

"Ми зателефонували кільком державним офіцерам, щоб недопустити цього. Але нам сказали, що це неможливо, тому що процес вже був запущений", - сказав Маріні.

"Я написав кілька електронних листів у міську раду Мілана, щоб спробувати вирішити ситуацію з дворічним терміном. Але мені відмовили в зустрічі", - додав юрист.

Три інші сім'ї теж опинилися в аналогічній ситуації, згідно з розслідуванням газети Corriere della Sera. Бізнесмен Джіані Фоссаті помер у лікарні 24 березня. Його поховали в Campo 87. Хоча його дружина лікувалася від коронавірусу в тій же лікарні, де він помер. А його брат Вандо живе у Мілані. Тож у нього були родичі, які могли забрати тіло. Вандо дізнався про смерть свого брата від знайомих. І як багатьом сім'ям, які втратили рідних на тлі хаосу пандемії, йому довелося добре пошукати тіло. З допомогою члена міської ради Мілана Лоренцо Ліппаріні, який теж дружить з сім'єю бізнесмена, він зрештою дізнався, що Фоссаті був похований в Campo 87 на початку квітня.

Читайте такожWall Street Journal: В Італії реальна кількість смертей від коронавірусу більша, ніж каже Рим

"Можу лише уявити, що відбувалося в лікарнях у ті часи. Вони були перевантажені, персоналу не вистачало. Тож пошуки рідних проводилися дуже поверхово", - сказав Ліппаріні.

"Рада проводить поховання, спираючись на інформацію, що тіло ніхто не забрав", - додав він.

Проблему перевантаження лікарень доповнила ще й ситуація, в якій родичі або теж хворіли через коронавірус, або вони не могли забрати тіла померлих з моргу через жорсткий карантин в Мілані.

"Лікарні намагалися знайти родичів. Але персонал, вочевидь, не міг зробити 100 телефонних дзвінків", - сказала радник Мілана з питань громадських служб Роберта Кокко.

"У багатьох випадках п'ятиденне правило було порушене, щоб дати сім'ям більше часу", - додала вона.

Поховання на території ділянки Campo 87, яка вміщає 680 могил, оплатила влада Мілану. В разі ексгумації вона теж повинна сплатити рахунки.