Володимир Фесенко прокоментував вбивство пілота Мі-8 Максима Кузьмінова / колаж УНІАН, скріншоти з відео

В Іспанії знайдено мертвим російського пілота Мі-8 Максима Кузьмінова, який влітку 2023 року перегнав вертоліт до України Політолог Володимир Фесенко прокоментував, чи не вплине ця історія на мотивацію російських військових, які після успішно проведеної спецоперації "Синиця" могли би вчинити так само.

"Скажу відверто, якщо людина зробила це не тільки за гроші, а свідомо – зокрема, в контексті боротьби з путінським режимом, як це роблять десятки або сотні росіян, які воюють зараз на боці України проти російської армії, він теж міг би допомогти в тій чи іншій ролі", – акцентував Фесенко в ефірі загальнонаціонального телемарафону .

Політолог зазначив, що Україна обіцяла захист безпосередньо на території нашої країни, але російський пілот Мі-8 Максим Кузьмінов вирішив виїхати за кордон.

Відео дня

"Він поїхав в Іспанію. Причому в район, де дуже багато росіян, в Аліканте. Там не просто величезна російськомовна громада, а купа людей з російськими паспортами. Це просто середовище для російських спецслужб. Вже не говорячи про те, що там купа людей з кримінальним минулим. Тому там ризики були величезні. Але це був вибір самої людини. Це не відповідальність України, бо він сам зробив такий вибір", – підкреслив Фесенко.

Політолог вважає, що історія з убивством пілота Мі-8 Максима Кузьмінова може вплинути на посилення заходів безпеки в країнах Заходу, адже це сигнал того, що російська агентура та спецслужби знову почали свою активну роботу.

"Зараз багато говорять в Європі, що російські спецслужби, їхня агентура та кілери знову почали полювання в Європі. І вони почувають себе дуже вільно, що є негативним сигналом. Коли свого часу був замах на Скрипаля (екс-полковника ГРУ – УНІАН), а раніше вбивство Литвиненка (екс-співробітника ФСБ – УНІАН) у Великій Британії, то була достатньо жорстка реакція і санкції проти Росії. Зараз, я думаю, спецслужбам всіх західних країн, а не тільки в Європі, треба посилити заходи безпеки. Тому що російська агентура і російські спецслужби знову почали активну роботу. Треба робити контрзаходи і посилювати роботу з людьми, які приїжджають з російськими паспортами, не кажучи про таємну агентуру. Тож іде таємна війна, і цей сигнал Захід має розуміти", – резюмував Фесенко.

Вбивство Максима Кузьмінова

19 лютого стало відомо, що в Іспанії знайшли застреленим російського пілота Максима Кузьмінова, який у 2023 році перегнав російський військовий гелікоптер Мі-8 на територію України в рамках спецоперації під кодовою назвою "Синиця". Згодом інформацію про смерть Кузьмінова підтвердили у Головному управлінні розвідки Міноборони України

Зазначалося, що Україна пропонувала пілоту залишитися в країні, де він був би захищеним, але він сам вирішив виїхати за кордон.

Раніше  в українській розвідці розповідали, що спецоперація "Синиця" тривала більше 6 місяців, а після її проведення на 70% зросла кількість російських військових, які висловили бажання здатися в український полон.

Вас також можуть зацікавити новини: