Гіркін нібито воює в Україні / REUTERS

Родичі загиблих пасажирів боїнга 777 рейсу МН17, збитого проросійськими бойовиками над Донецьком в 2014 році, сподіваються, що Україна полонить терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), який є обвинуваченим у справі про катастрофу літака.

Про це йдеться в матеріалі The Guardian.

За даними нідерландських правоохоронців, Гіркін міг поставити бойовикам БУК, який згодом збив пасажирський літак.

Відео дня

"Ми повинні бути реалістами. Шанси, що Нідерланди отримають його, невеликі. Україні спочатку потрібно спіймати його живим, а потім передати його нам. Не було б дивно, якби він зміг зіткнутися з заслуженим правосуддям у суді. Дива трапляються у цьому світі", - сказав Піт Плог, брат, невістка і племінник якого загинули в катастрофі.

У разі, якщо Україна захопить Гіркіна, Нідерланди наполягатимуть на його екстрадиції, заявив депутат від нідерладської партії "Демократи 66" Сьєрд Сьєрдсма.

Він також зазначив, що запропонував уряду країни подвоїти суму за взяття у полон Гіркіна в Україні. 

"Коли я почув про кампанію зі збору коштів, я попросив наш уряд подвоїти винагороду", - відповів депутат. 

Терорист Гіркін в армії – що відомо

Гіркін був активним дописувачем серед рашистських блогерів, які входять до пулу російської розвідки, проте останнього тижня зник з соцмереж. 18 жовтня він підтвердив, що служить в російській армії.

За даними української розвідки, терорист вже прибув на окуповану частину української території. 

Волонтери, а потім й ГУР України, пообіцяли грошову нагороду за полоненого бойовика.

Хто такий Гіркін

Ігор Всеволодович Гіркін (Іван Іванович Стрєлков) - російський військовий і колишній співробітник органів ФСБ Росії. Після початку російського вторгнення до Криму Гіркін очолював там диверсійний загін. У квітні 2014 року зі своїм загоном перетнув кордон України в Донецькій області, керував захопленням Слов'янська. Відомий як командувач армією "ДНР" і "міністр оборони" в "ДНР". 

СБУ і Генеральна прокуратура України почали проти Гіркіна провадження за тероризм, порушення суверенітету і територіальної цілісності України, тортури і умисні вбивства. 

Крім того, в 2019 році Нідерланди оголосили Гіркіна в міжнародний розшук як особу, причетну до збиття Боїнга MH-17.

З початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України активно критикує армію РФ, Путіна і військове керівництво в недостатній жорстокості. 

Вас також можуть зацікавити новини: