Продовження "газових" протестів в Казахстані та їхній перехід з економічної в політичну площину, призвів до того, що президент країни Касим-Жомарт Токаєв попросив Організацію договору про колективну безпеку (ОДКБ) про силову підтримку. Після цього Рада колективної безпеки ОДКБ (членами організації є Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан та Таджикистан) майже одразу ухвалила рішення надіслати "миротворчі сили" до Казахстану задля "стабілізації та нормалізації обстановки у цій країні на обмежений за часом період". Та насправді договір ОДКБ – це "прикриття" для застосування російських військ.

Фактично це введення російських війсь для придушення народних мас Казахстану. Ба більше, втягування у цю "миротворчу операцію" - спроба підпалити останній "міст" зв’язків Білорусі з Заходом. Крім того, РФ, Білорусь та Казахстан (найбільша країна Азії) – основа для відтворення Радянського союзу, мрія Володимира Путіна.

Перетягуючи на свій бік Казахстан, він укріплює та зміцнює свої політичні позиції після поразки в Нагорному Карабасі.

Відео дня

Якщо ж Росія та Китай домовляться щодо Казахстану, то у них будуть підстави для альянсу проти США

Які прогнози можна зробити? На глобальному рівні РФ може вести перемовини з Китаєм, який також зацікавлений в Казахстані. Але Кремль не буде поступатися Китаю в цій країні, тож можна очікувати політичної конфронтації по цьому напрямку. Якщо ж Росія та Китай домовляться щодо Казахстану, то у них будуть підстави для альянсу проти США. Тому останні не зацікавлені, щоб ця домовленість відбулася. Ще один гравець – Туреччина, яка вважає Казахстан країною тюркського світу. Та, на жаль, сьогодні Путін уже випередив всіх.

На мій погляд, ситуація з протестами в Казахстані була для Путіна несподіваною, але таких помилок, як свого часу в Україні, він більше не допустить. Тобто наразі в Казахстані буде жорстке придушення протесту, доти, доки не вб‘ють останнього протестуючого.

Для України вся ця історія дає невеличку перерву в часі – Росія відволікається на Казахстан і менше приділяє увагу нам. Поки Кремль буде розбиратися з Казахстаном, на наших кордонах буде спокійно.

Єдина ситуація, яка б більш-менш влаштовувала Україну – затягування Росії у війну в Казахстані

Однак, варто зважати, що, якщо вони там програють, то кинуться на Україну ще з більшою люттю, щоб відновити статус серйозного геополітичного гравця. Втім, якщо виграють, то Росія, на "крилах перемоги кинеться на нас знову.

Тож єдина ситуація, яка б більш-менш влаштовувала Україну – затягування Росії у війну в Казахстані. Мова не йде про "другий Афганістан", але на якийсь час РФ може там зав’язнути. І у нас буде маленький проміжок часу, щоб переломити ситуацію щодо підтримки західними партнерами на свою користь.

Олег Жданов, полковник запасу, військовий експерт