На засіданні ОБСЄ Росію закликали пояснити стягування військ до кордонів України / Ілюстрація REUTERS

Тимчасова повірена у справах США в ОБСЄ Кортні Остріан закликала Росію пояснити мету стягування військ до кордонів України.

Читайте такожWP: Кремль може піти в наступ проти України, вирішивши, що гірше вже не буде

Про це американський дипломат сказала сьогодні під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, стенограма якого розміщена на сайті місії США при ОБСЄ.

Відео дня

Зокрема, звертаючись до російської делегації, Остріан наголосила, що "широкомасштабна воєнна діяльність на кордоні або на території сусідньої країни без будь-якого попереднього пояснення є дестабілізуючою, якщо брати до уваги контекст та історію".

"Це порушує питання про намір, і нам відомо, що Україна не здійснювала кроків, які можна розглядати як такі, що спровокували таку реакцію. Ми знову закликаємо Росію пояснити масштаби, структуру і мету такої діяльності", - сказала Остріан.

При цьому дипломат заявила, що НАТО діє відповідально, прозоро, зважено і у відкритий спосіб на тлі суттєвої невизначеності у регіоні, спричиненої російською діяльністю.

"Саме Москва повинна виразно і негайно знизити напруження і зробити це у прозорий та достовірний спосіб, щоб можна було проконтролювати. Якщо Росія має стурбованість про війська НАТО або США у Європі, вона повинна скористатися належними положеннями Віденського документу, аби звернутися із запитом щодо додаткової інформації", - пояснила вона.

Остріан додала, що допомога для України надається у законний і прозорий спосіб, а також відповідає праву України на самозахист.

Вас також можуть зацікавити новини: